Wat we onthouden van PHPBenelux 2017

Geschreven door: Jan Esser , Ruud Van den Dungen en Jonas Reymen

Naar jaarlijkse gewoonte zakten een aantal developers van Inventis af naar PHPBenelux, de grootste conferentie over PHP van de Benelux. Naast vele interessante ontmoetingen hebben we ook wel wat opgestoken van de verschillende sprekers.

Tutorial: Diving into Symfony 3

Vrijdagochtend werd de dag al vroeg gestart met een workshop over de componenten in Symfony. Een zeer interessante tutorial gegeven door Andreas Pucks. Tijdens deze tutorial hebben we de standaard componenten van Symfony even doorgelicht.
Deze componenten maken het leven veel makkelijker, daarom hebben we in het begin gekeken hoe dat je het best de componenten gebruikt en hoe dat deze componenten met elkaar praten. Zo hebben we een aantal componenten leren gebruiken zoals de routing component die je toelaat om een url te genereren op basis van je controller. Ook werden andere componenten uitgelegd zoals httpkernel, templating, … . Het was meer een tutorial om te kijken hoe symfony is opgebouwd uit de verschillende componenten, en hoe dat deze tot elkaar spreken. Welke standaard componenten Symfony nu eigenlijk gebruikt. Nadien werden er ook wel een aantal componenten besproken die momenteel nog niet in Symfony zitten. Een aantal componenten die zeker de moeite zijn om te bekijken zoals dotenv component en de workflow component. Het was een zeer fijne tutorial die makkelijk te volgen was en die op een duidelijke, klare manier werd uitgelegd. Een zeer geslaagde tutorial om de eerste dag in te zetten!

Keynote

In de grote conferentiezaal Beethoven werden we 's middags verwacht voor de keynote. Dit jaar was de titel 'Using Open Source for Fun and Profit' en werd dit jaar gepresenteerd door Gary Hockin. Tijdens de talk wist hij ons te vertellen hoe hij, als klein jongetje in een klein Wales dorpje, wist uit te groeien tot iemand pratend op grote conferenties en Developer Advocate van een groot bedrijf nl JetBrains. Zoals de titel het al zegt, was dit allemaal te danken aan zijn Open Source contributions (voor onder andere Zend Framework). Deze hebben hem vele connecties opgeleverd en, zoals hij aanhaalt: “Vele connecties hebben, staat voor veel geld”, iets waar hij van houdt. Het verhaal was zeer inspirerend, zoals een keynote moet doen en het perfecte begin van anderhalve dag talks.

A recommendation engine in your PHP applications

Een zeer praktische en nuttige talk van Michele Orselli, CTO van Ideato. Het eerste deel van zijn talk behandelde de classificatie van recommendation engines met een beetje wiskunde. Kort werden enkele manieren aangehaald waarop je aanbevelingen kan genereren voor klanten. Zowel persoonlijke als niet persoonlijke aanbevelingen kwamen aan bod. Het tweede deel was een introductie tot PredictionIO, een flexibele snelle recommendation engine, aanspreekbaar door HTTP requests op ongeveer dezelfde manier als Elastic Search. Zeker eens de moeite voor webshops om te bekijken.

He's not the Messiah, he's a very naughty programmer!

Een zeer bizarre "talk" van Matt Cockayne (@PHPBoyscout). Bizar omdat er niet echt in gepraat werd door de spreker, maar er werden (voor het merendeel) filmpjes van Monty Python sketches getoond, gevolgd door vergelijkbare anekdotes over de carrière als een developer. Zo waren de "knights who say Ni" volgens hem vergelijkbaar met klanten die niet weten wat ze willen en Project managers vergelijkbaar met een winkelbediende die beweert dat "een papegaai" nog in leven is terwijl deze duidelijk dood is. Om te eindigen mochten we meezingen met "Always look at the bright side of live" om alles even te relativeren. Goed voor een laatste talk van de dag, maar we hebben er jammer genoeg niet veel van bijgeleerd.

Expect the un-expected: How to handle errors gracefully

Bastian Hofmann, een bekende spreker op PHPBenelux en vele andere conferenties, stond ook dit jaar weer als spreker op het programma met een nieuwe talk. Dit keer over hoe we onverwachte errors kunnen loggen, voorkomen en afhandelen zonder de gebruikers te storen in hun surfervaring. Verschillende technieken zoals circuit breakers en ingebouwde functionaliteiten van PHP kwamen aan bod, maar ook software en services zoals logstash, elastic search en kibana werden uitgelegd om fouten te traceren. Zeer nuttige en praktische talk dus, die we zeker ook bij ons kunnen toepassen.

Extremely Defensive PHP

"Deze talk gaat over agressieve 'best practices'", zo begon Marco Pieveto (Ocramius) tegenstrijdig met de titel van zijn talk. Met enkele one liners in ons achterhoofd zoals “iedereen kan fouten maken” (iedereen is dom) en de Japanse zegwijze "Poka Yoke" (voorkom fouten), wist hij ons te boeien met enkele praktische principes hoe we onze code onderhoudbaar kunnen maken voor onszelf of andere mensen die aan het project gaan werken in de toekomst. Goede talk en zeker dingen meegenomen om toe te passen op het werk.

Time Management For Grumpy Programmers

Een talk over time management en hoe Chris Hartjes dit heeft toegepast in zijn dagelijks leven, met als voorbeeld: "Hoe heeft hij deze talk voorbereid?". Een goede inspirerende talk met praktische voorbeelden van hoe je je tijd beter kunt managen. Zeker iets om ook toe te passen in onze vrije tijd, of op zijn minst rekening mee te houden.

Functional structures

In deze talk van Marcello Duarte werden we voorgesteld aan zijn framework voor functioneel programmeren ‘Phunkie’ en legde Marcello de concepten Category Theory zoals Functors, Monads, Semigroups, etc... uit aan de hand van een mix van scala en php voorbeelden. Het framework zag er erg proper uit en heeft ook een symfony console implementatie waarmee je, a la python, live coding kan gaan doen. Deze talk heeft mij in ieder geval interesse doen krijgen in deze concepten.

Beyond patterns & principles - writing good OO code

In deze schitterende talk van Mattias Noback, dezelfde speaker die een even boeiende talk gaf over hexagonal architecture (link van phpcon2015) op pbpbenelux 2016, benadrukte Mattias hoe belangrijk maar ook gevaarlijk (overengineering) de concepten van SOLID zijn en werden we voorgesteld aan “Everything is an Object” (zelfs je applicatie in zijn geheel) en hoe we ervoor moeten zorgen dat objecten niet te veel verantwoordelijkheden krijgen waarbij hij als voorbeeld aanhaalde dat objecten met te veel constructor argumenten vaak een heel sterk teken zijn van te veel verantwoordelijkheden. Ook sprak hij over principes zoals CQS waarbij iedere functie/method of een command of een query type moet zijn en maakte hij duidelijk dat zelfs applicatie endpoints (applicatie=object) CQS moeten volgen.

Ons heeft PHPBenelux alvast weer geïnspireerd om het maximum uit PHP te halen voor onze projecten en klanten. We kijken al uit naar de volgende editie in 2018!

 

Schrijf je in op onze maandelijkse developers nieuwsbrief als je op de hoogte wil blijven van wat onze developers lezen over webdevelopment.

0 Reacties op deze blogpost:

Er zijn momenteel nog geen reacties op deze blogpost.

Reageer ook op dit artikel

U kan optioneel inloggen met Twitter of Facebook. U krijgt dan de mogelijk om uw reactie ook te delen via Twitter of Facebook
Login with twitter
Aanmelden
{* Remarketing tag *}