Apple venieuwt Macbook lijn en introduceert Cinema Display

Geschreven door: Stijn Janssen

Elk jaar rond dezelfde periode kan je van Apple verwachten dat ze, na hun multimedia, de macbook een kleine boos geven. Dit jaar waren de verwachtingen zeer hoog, een volledige vernieuwing van de Macbook en misschien nog enkele extra's. Lees hier alles over de vernieuwde Macbook en het nieuwe LED Cinema Display.

Steve Jobs

Het evenement begon om 10 A.M. PST (19u in onze tijd). Als apple-fan zat ik live-blogs mee te volgen (aangezien er geen live keynote was) achter de computer.

Geruchten

De geruchtenmolen was natuurlijk al een tijdje volop aan het draaien. Van de reële geruchten (volledig nieuw design) tot de ietwat meer gedroomde geruchten (tablet-pc).

State of Mac

De verkoop van Apple-producten blijft maar stijgen, alleen al in het laatste kwartaal zijn er wereldwijd 2.5 miljoen producten verkocht.
Waarom?

  • Betere computers: iMac (all-in-one), MacBook Air (ultradun)
  • Betere software: OS X Leopard, iLife, iWork
  • Windows draait ook op Mac’s
  • Omdat Windows Vista geen goede indruk heeft gemaakt zijn er veel mensen overgestapt
  • Marketing: Mac vs. Pc
  • Retail Stores: 50% van de bezoekers zijn nog nieuwe gebruikers

Ook de cijfers bewijzen hetzelfde. 18% van de nieuwe computers is een Mac en 39% van de studenten gebruikt een Mac op school.

Notebooks

Fabricage

De basis van de nieuwe Macbook wordt gemaakt uit 1 stuk aluminium waardoor het niet enkel steviger maar ook een stuk lichter wordt.

Nieuwe grafische kaart

NVidia kwam met een voorstel voor een grafische kaart voor de desktop maar bij Apple zagen ze dat niet zo zitten. Ze waren tevreden van de kwaliteit maar het moest in een laptop passen. En zo komt de nieuwe Macbook met de GeForce 9400M die 5 keer sneller is dan de on-board grafische chip. De Macbook Pro krijgt zelfs een tweede grafische kaart (GeForce 9600M GT) om echt in turbo-mode alles grafisch klaar te krijgen.

Trackpad

De nieuwe trackpad is volledig gemaakt van glas en 39% groter dan voorheen. Je kan met de nieuwe trackpad je mac met meerdere vingers (4!) bedienen en in plaats van telkens de knop te zoeken met je vinger is de trackpad nu 1 grote knop.

De witte Macbook

Dit is de meest verkochte notebook van Apple en zal nog een tijdje blijven bestaan maar dan aan een verminderde prijs (949 EUR). Nadeel zijn het ontbreken van de nieuwe trackpad en het frame wat niet uit 1 stuk aluminium is gemaakt zoals de higher-end nieuwe notebooks van Apple.

De Macbook

Deze krijgt een nieuw design zoals een volledig glazen scherm (13,3”) met LED-achtergrondverlichting, alle aansluitingen aan 1 kant. Ook is de Macbook, net zoals alle nieuwe producten, uitgerust met een Mini Display Port om een extra beeldscherm aan te sluiten. Je kan de nieuwe Macbook vanaf deze week in de Apple-stores vinden.

Macbook

De Macbook Pro

Deze heeft ook het nieuwe design van de Macbook maar dan in een 15” model. Het 17” model krijgt op dit moment geen vernieuwingen. Zoals eerder vermeld zijn er 2 grafische chips (9400M en 9600M GT) die je softwarematig kan wisselen. Ook kun je hier een FireWire 800-aansluiting op vinden. Net zoals de gewone Macbook vind je de Macbook Pro vanaf deze week in de Apple-stores.

Macbook Pro

De Macbook Air

Deze krijgt een upgrade met een 4 keer snellere graphics chip, 120GB ipv 80GB opslagruimte. Optioneel kun je ook de 128GB SSD kopen. En net zoals de Macbooks is de Macbook Air uitgerust met een Mini Display Port. Vanaf begin november ligt hij in de winkels.

Cinema Display

Eindelijk is de langverwachte Cinema Display in het gamma terechtgekomen. Dit is een 24” beeldscherm met LED-achtergrondverlichting. Het design ligt in dezelfde lijn als de iMac. Het scherm heeft ook een MagSafe aansluiting om je Macbook op te laden, een Mini Display Port, 3 USB 2.0 aansluitingen en geïntegreerde luidsprekers. Het nieuwe scherm kan je vanaf november in de winkels vinden.

Cinema display

Milieu

Net zoals ieder bedrijf denkt Apple ook aan het milieu. Ze behaalden voor het eerst het EPEAT Gold label op beide nieuwe Macbooks. Ook de verpakking is een stuk kleiner waardoor de de Carbon footprint kleiner wordt.

Meer informatie over de nieuwe notebooks, cinema display en de milieu efforts kan je in het persbericht op de apple site vinden.

9 Reacties op deze blogpost:

Bart Vandebeek
Door Bart Vandebeek op 15 oktober 2008

Ik ben (als designer) al een tijdje sterk aan het twijfelen om de overstap te maken, maar de onbekendheid ermee houdt me steeds tegen.
Toch heb ik, wanneer ik dit lees, het gevoel dat dit straffe computers zijn.

Wanneer ik overtuigd kan worden van de snelheid en stabiliteit om "grafische" werk te doen, zou Apple ditmaal misschien toch een klant bij winnen.

Chris R.
Door Chris R. op 15 oktober 2008

En evenzeer vind ik €949 nog veel geld voor hun low end toestel, geef mij dan maar een degelijke windows laptop en ik smijt er wel ubuntu over.

Stijn Janssen
Door Stijn Janssen op 15 oktober 2008

@Bart Vandebeek: Mijn advies: probeer het een keer maar sta er zeker voor open.
@Chris R.: De stabiliteit en gebruiksgemak winnen toch wel van een linux-distributie. Hiervoor moet je al een uitgebreidere kennis hebben terwijl OS X al vanaf begin duidelijk is.

Massimo
Door Massimo op 15 oktober 2008

Ik wil al lang Mac een kans geven, maar €949 is veel te veel om 'het maar eens uit te testen'. Dat ze maar snel op de proppen komen met een x86 versie, dan kan ik nog altijd terug naar het oude vertrouwde windows als het niet meevalt.

Dirk Bonhomme
Door Dirk Bonhomme op 15 oktober 2008

Massimo, sinds een paar jaar al zijn alle Macs voorzien van een x86 versie en kan je er zonder problemen Windows op draaien.
Aan de andere kant, waarom zou je 949 euro betalen om er nadien Windows op te installeren?!

Iemand die Mac OS wil testen is nog altijd het goedkoopst af met een Mac Mini denk ik.

Massimo
Door Massimo op 16 oktober 2008

Ik bedoel niet een x86 structuur op de laptop, maar de versie van het besturingssysteem. Zodat ik op de laptop die ik nu heb Mac OS kan installeren en dan desnoods nog terugkan naar Windows.

Stijn Janssen
Door Stijn Janssen op 16 oktober 2008

@Massimo: Dat is zelfs op dit moment al perfect mogelijk. Zoek maar eens goed rond op het internet en je vind wel een oplossing...

Toon
Door Toon op 16 oktober 2008

Die schermen zijn zo prachtig hé, alleen spijtig dat ze zoveel kosten (850,00eur !!) en ik net 2x 20" Dell schermen heb gekocht...
Hoeveel personen werken er trouwens op mac bij jullie?
Gaat dat niet moeilijk soms? Sommige op PC, andere weer op Macs, dat de ene bv. een pages bestand maakt wat dan weer door een pc gebruiker aangepast moet worden ...

Jobs
Door Jobs op 02 november 2008

Loont het de moeite om de meerprijs te betalen voor een alu-versie tegenover een witte Mac ?


Reageer ook op dit artikel

U kan optioneel inloggen met Twitter of Facebook. U krijgt dan de mogelijk om uw reactie ook te delen via Twitter of Facebook
Login with twitter
Aanmelden
{* Remarketing tag *}