Een week zonder Flash, ik ga de uitdaging aan

Geschreven door: Dirk Bonhomme

Met de opkomst van mobiele browsers en het totale gebrek aan Flash ondersteuning op iOS apparaten is de wereld van internetgebruikers- en ontwikkelaars tegenwoordig in twee grote kampen verdeeld: zij die gokken op de nieuwe HTML5 standaard met de canvas- en video tags en zij die geloven in de reeds lang bestaande Flash technologie.

Een week zonder flash

Helaas staat HTML5 nog in zijn kinderschoenen en zijn de browserfabrikanten er nog niet over uit welke video codecs ze in de toekomst gaan ondersteunen. Aan de andere kant ontbreken er bij Flash(applicaties) vaak de nodige usability elementen en wordt het toch beschouwd als een zware plugin die veel van je systeem vereist.

Om een beetje duidelijkheid te scheppen in enerzijds de volwassenheid van HTML5 en anderzijds de noodzaak van Flash heb ik een week geleefd zonder Flash plugin. Hieronder mijn objectieve resultaten.

Voordelen

YouTube

YouTube biedt een experimentele optie aan om video's in HTML5 te tonen. Deze moet je even handmatig activeren per browser maar werkt nadien vrij vlot. Voorlopig ontbreken er enkele opties zoals volledige schermgrootte maar al bij al worden de video's in een goede kwaliteit en snelheid afgespeeld. Spijtig genoeg zijn nog maar een beperkt aantal video's beschikbaar zonder Flash plugin dus echt bruikbaar kan je dit nog niet noemen.

Browser snelheid

Mijn browsers en systeem werden een stuk minder belast. Vaak heb ik 20-30 tabs openstaan met websites die vol zitten met Flash elementen zoals video's, header animaties en banners. Zonder Flash bleef mijn systeem snel werken en reageerden mijn browsers opvallend vlotter.

Banners

Een grote ergernis op het internet zijn de banners gemaakt met Flash. Ik moet hier ongetwijfeld niet vertellen hoe irritant deze kunnen zijn. Zeker met 30 tabs open is het een ware hel om net die pagina te vinden waarop die ringtone reclame lawaai zit te maken. Deze dingen zijn uiteraard niet te wijten aan de Flash technologie zelf, maar ik heb er in ieder geval een week lang geen last van gehad.

Nadelen

Online video

YouTube doet een dappere poging om alternatieven aan te bieden, maar helaas is dit niet het geval bij andere aanbieders. Ook worden veel video's embedded op de “oude” manier waarbij je verplicht bent om de Flash versie te bekijken. Tegenwoordig kunnen ook ingevoegde video's gebruik maken van HTML5 video. Na een week kan ik echter besluiten dat online video's kijken zonder Flash absoluut geen optie is.

Google Analytics

Een grote verrassing kwam er toen ik Google Analytics opende. Bijna alle grafieken worden hier weergegeven met behulp van Flash. Er is geen fallback naar bv een statische afbeelding voorzien dus voorlopig is Google Analytics zo goed als onbruikbaar zonder Flash. Met de opkomst van enkele goede Javascript libraries voor grafieken zie ik hier wel snel verandering in komen. Ik verwacht zelfs dat hier voor het einde van het jaar wel eens een grote verandering in kan plaatsvinden. Flash gebruiken voor grafieken en animaties is niet langer een vereiste.

sIFR

Enkele jaren geleden werd er veel gebruik gemaakt van sIFR, een op Flash gebaseerde technologie om mooie titels te maken op websites. Een stukje Javascript zoekt titels op een pagina en vervangt ze door een Flash object. Door het ontbreken van Flash heb ik gemerkt dat veel scripts hierop “breken” en dat ook verder scripts op de pagina niet worden uitgevoerd. Op die manier heb je dus niet alleen lelijke titels, maar ook een site die functionaliteit mist.

Conclusie

Persoonlijk ben ik al jaren tegenstander van Flash. Het is een vertragende factor (zeker op niet-Windows computers) en zorgt voor grote frustratie op de vele momenten dat ik met het toetsenbord navigeer. Toch heb ik tijdens mijn Flashloze week ondervonden dat we er voorlopig nog niet helemaal afstand van kunnen nemen. Vooral online video hangt nog volledig af van Flash players. We moeten toegeven dat ook onze eigen Inventis site voorlopig niet helemaal zonder Flash kan. Er wordt achter de schermen gewerkt aan een nieuwe website dus ook dit zal in de toekomst geen issue meer zijn. Online is er een duidelijke verschuiving bezig naar oplossingen met CSS3/HTML5/Javascript waardoor de situatie binnen een jaar wel eens heel anders kan zijn. Tot het zover is ga ik werken met een Flash-blocker die standaard alleen video's en Google Analytics toelaat.

Mogelijk heb je heel andere meningen of ervaringen op het vlak van Flash? Laat dan zeker van je horen in de reacties.

9 Reacties op deze blogpost:

Steffest
Door Steffest op 16 februari 2011

Wel grappig dat boven dit artikel zowat heel de bovenste 200px van de pagina in flash staat :-)

Flash is een tool waar je prachtige dingen mee kunt doen, en waar je gedrochten mee kunt maken.
Die gedrochten zijn niet de schuld van de tools, maar van de persoon die de tool hanteerde.
Los van het feit dat het dikwijls verkeerd gebruikt wordt (ook door mij) valt het niet te ontkennen dat het een mooie tool is.
Van mij magtie nog wel een paar jaartjes meegaan.

Ik huiver al van het idee dat al die ads en banners in HTML5 en javascript gemaakt zouden zijn ...
Je quote: "Mijn browsers en systeem werden een stuk minder belast. Vaak heb ik 20-30 tabs openstaan met websites die vol zitten met Flash elementen zoals video's, header animaties en banners. Zonder Flash bleef mijn systeem snel werken en reageerden mijn browsers opvallend vlotter."

zet eens een stuk of 20-30 tabs open die vol zitten met javascript/html5/transparent PNG banners, header animaties en video's. Zou dat beter zijn qua perfomantie? #kdenkettochnie

Gert
Door Gert op 16 februari 2011

En daarmee maakt Steffest meteen een heel duidelijk punt.

Een normale surfer zie ik nu ook niet dadelijk 20-30 tabs de hele dag open laten staan dus weet niet hoe objectief deze bevindingen ivm snelheid zijn wil je dit veralgemenen.

Maar goed, er zijn nu éénmaal anti- en pro- minded (nodig?) in elke technologie.
Vind het alleen jammer als eentje is met uitspraak: "tegenstander van Flash". Heb nooit de onvrede jegens flash goed begrepen maar dan vrees ik weer dat de clichés worden bovengehaald. (is traag, irritante intro, zware bestanden, backward knop niet werken, SEO issues, ...)

Vind het artikel dus niet echt een goede referentie en een beetje kort door de bocht :S

Peter
Door Peter op 16 februari 2011

Interessante test, iets dat eigenlijk eens iedereen die rond 't internet werkt een weekje zou moeten uitproberen.

Volgende week anders eens een weekje zonder Javascript?

Suddenelfilio
Door Suddenelfilio op 16 februari 2011

Net die flashblock eens geinstalleerd in chrome en ja idd dan ziet de inventis site er al heel anders uit :-) Wel leuke plugin. Tof artikel Thanks!

Kim Ausloos
Door Kim Ausloos op 16 februari 2011

Ik gebruik al een tijdje een flashblocker en moet zeggen dat het voor mij prima werkt! Ik ben niet helemaal anti-flash omdat het zoals gezegd soms echt wel toegevoegde waarde heeft dus een blocker is voor mij een prima oplossing.

Flash is in mijn ogen gewoon een misbruikt product, zoals bv spam het 'product' email misbruikt, maar dat wil niet zeggen dat we het zomaar achterwege kunnen laten... Ik zie html5 dus ook flash niet snel voorbijsteken, zeker niet als de grote browsermakers zo doorgaan met het de implementatie ervan...

Tom Hermans
Door Tom Hermans op 16 februari 2011

Interessant artikel, en een theorie waar hier ook regelmatig discussies over ontstaan, tussen enerzijds grafici die niets liever willen, en ik anderzijds, die accessibility etc. veel hoger inschat.

Los van het feit of Flash nu wegdenkbaar is of niet als gebruiker, als developer hou je best in het achterhoofd dat mobiele users er niet wild van zijn, of ze het nu wel kunnen gebruiken(Android) of gewoon helemaal niet (iOS). En dat is een zeer, zeer sterk groeiende markt..

Dirk Bonhomme
Door Dirk Bonhomme op 16 februari 2011

@Steffest en @Gert,

Mijn grootste ergernis aan Flash (en eigenlijk iedere plugin zoals Quicktime, Java, WMP) is dat het gewoon niet in het plaatje past.
Navigatie met het toetsenbord stopt in veel gevallen bij de plugin, sneltoetsen werken niet, in- en uitzoomen van de browser wordt in veel gevallen
niet ondersteund etc. De gemiddelde plugin voelt gewoon aan als een olifant die op de pagina gedropt is. Dit staat los van het feit
of het netjes geïmplementeerd is of niet.

Voor de doorsnee computergebruiker (Windows, Internet Explorer) is Flash een fijne plugin die goed geïntegreerd is in de browser en behoorlijk
efficiënt werkt. Voor iemand zoals ik die eerst jaren met Linux heeft gewerkt en toen is overgestapt op Mac OS is het allemaal minder evident.
Zo liep de versie onder Linux steeds 1 tot 2 versies achter en is er zelfs nu, zover ik weet, nog geen enkele 64 bit versie verkrijgbaar. Neem daarbij
nog de vervelende eigenschap bij dat veel plugins zich bovenop alle andere content plaatsen en je begrijpt mijn frustratie. Dit zijn
allemaal punten die met native browser technologieën niet voorkomen.

Zoals ik de blogpost al vermelde zijn er twee duidelijke kampen. De bedoeling van mijn blogpost is niet om een welles-nietes discussie uit
te lokken maar om aan te tonen in welke mate we nog afhankelijk zijn van Flash. Op dit moment is Flash nog te belangrijk om helemaal te
verwijderen en dat zie ik het komende jaar niet veranderen.

Fréderic Cox
Door Fréderic Cox op 17 februari 2011

Aaah HTML vs Flash, een discussie waar vaak vergeleken wordt tussen zaken die eigenlijk (nog) niet te vergelijken zijn. Gebruik HTML wanneer je dit nodig hebt (doe het zeker niet in Flash als het niet absoluut moet!) en gebruik Flash wanneer HTML niet voldoet voor een bepaald project.

Eerst en vooral even duidelijk maken, ik ben pro Flash (al gebruik ik Flash vooral dmv Flex) en ik ben dat geworden door de limitaties die ik ondervond van HTML. (crossbrowser issues, developer workflow/tools die me minder aanspreken, flexibele UI, immersive websites, ...)

Ik begrijp de ergernissen tov Flash, zeker wanneer er slecht mee omgesprongen wordt zoals Steffest reeds vermeld heeft maar heb toch enkele opmerkingen:

- Wat video betreft is er inderdaad geen alternatief voor Flash, tenzij je simpel een video wilt afspelen zonder meer en zelfs dan heb je in verschillende browsers verschillende formaten en verschillende implementaties en raken ze het niet eens over een codec en daar gaan we weer .. :-)

- Wat performance betreft kan Flash zeker beter maar vergeet niet dat Flash zaken doet die in HTML (nog) niet mogelijk zijn daar zit een groot verschil in CPU gebruik ;-) HTML5 advertenties gebruiken ook veel CPU maar achter die problemen komen de HTML devs nog wel. Adobe probeert nu zoveel mogelijk door de GPU te laten doen maar dit is een lang proces. Flash Player 10.1 en 10.2 in Chrome tonen wat er op Mac kan en die performance is ondertussen een pak beter. Kan je bij wijze van test eens 20-30 tabs met HTML5 advertenties openen? Een doorsnee gebruiker gaat trouwens nooit zoveel tabs openen denk ik wat dan weer wijst op het feit dat de HTML/Flash discussie vooral door developers gevoerd wordt op dit moment.

Daarentegen heeft HTML ontzettend veel voordelen tov Flash en dan heb ik het vooral over SEO, snelheid van inladen (daartegen staan dan die hatelijke full page refreshes :-)) en accessibility maar daar wordt wel degelijk aan gewerkt bij Adobe.

Vergeet niet dat Flash van Adobe is en dat er ruimte is en blijft voor (snelle) innovatie. Tegen dat HTML5 goed en wel bruikbaar is zitten we aan Flash versie 13,14,.. ? En wie weet wat voor moois er dan mogelijk is met de Flash plugin.

Steve Jobs vergeleek het met de floppy disk die verdween maar die vergeljking slaat werkelijk nergens op. Ik moet Steve enkel danken omdat hij (hopelijk) Adobe heeft wakker geschud als het om performance gaat want daar gingen ze in het verleden meermaals de mist in.

Flash is niet dood en zal niet sterven zoals het er nu uit ziet imho. Indien ik met HTML5, CSS3, etc.. via even goede tools hetzelfde resultaat krijg mag Flash van mij zelfs sterven, ik heb initieel niets tegen HTML.


Pieter
Door Pieter op 17 februari 2011

Mocht Flash werken op mobile devices zouden de ergernissen direct al een heel stuk minder zijn.

{* Remarketing tag *}