De Magic Mouse klikt, veegt en scrolt!

Geschreven door: Tom Claus

De Magic Mouse is de opvolger van de Mighty Mouse van Apple. In deze blogpost kijk ik na of dit nieuwe model wel zo een hoog gadgetgehalte heeft als men beweert. Na een week werken met de Magic Mouse heb ik toch al enkele minpunten kunnen vinden.

Magic Mouse

Mijn verwachtingen van de Magic Mouse

Alvorens mijn aankoop van de Magic Mouse had ik enkele verwachtingen:

  • Minder problemen met de scroll zoals bij de Mighty Mouse.
  • Leuker en gemakkelijker werken, doordat je ook kan navigeren met de muis.
  • Het nieuwe model is een stuk platter geworden, gaat dit niet voor krampen zorgen?
  • De Magic Mouse werkt via bluetooth en op batterijen, deze zullen ongetwijfeld na enkele weken aan vervanging toe zijn.

Eerste bevindingen

Na het uitpakken van de Magic Mouse ben je al dadelijk onder de indruk van het strakke design. Er is geen knop of scrollwieltje meer te zien en de muis is een stuk platter geworden.

Na het inschakelen van de Magic Mouse, wordt deze direct herkend door de iMac en maakt er automatisch connectie mee. Dit is extra handig voor wie geen extra's wil installeren of eerst connectie moet maken via bluetooth alvorens aan de slag te kunnen gaan.

Een dag werken met de Magic Mouse

De eerste werkdag met de Magic Mouse was even wennen. Je probeert naar een scrollwieltje te zoeken dat er niet is en omwille van de zeer platte vorm van de muis moet je hand ook hieraan even wennen.

Het spijtige is dat ik toch wel enkele knoppen mis, zoals de zijknoppen of de scroll-klik. Want nu heb je de mogelijkheid niet meer om Exposé of een andere sneltoets op te roepen via de Magic Mouse. Verder konden de multitouch mogelijkheden ook beter uitgewerkt worden, want nu heb je enkel de mogelijkheid om links/rechts te navigeren met 2 vingers. De multitouch zou pas interessant worden als je hiermee ook foto's kon draaien, Exposé oproepen of wisselen van Space.

Conclusie na een week

De Magic Mouse is een hele verbetering t.o.v. de Mighty Mouse. Ze is een stuk moderner en past perfect in het design-rijtje van Apple. De vernieuwde touch-scroll werkt verbazend goed op enkele momenten na, waar de muis ineens verspringt van scrollpositie.

Het leuke aan de Magic Mouse is dat je niet weet wat Apple hiervoor nog in petto heeft. Apple kan door middel van een firmware update heel nieuwe functies en verbeteringen toevoegen aan het multitouch vlak.

Toch zal ik de Magic Mouse niet blijven gebruiken voor professionele doeleinden. 8 Uur per dag werken met een muis die niet goed in je hand ligt, zorgt voor redelijk wat krampen in de vingers en pols. Denk goed na alvorens voor dit nieuwe model te kiezen, omdat je ook moet inboeten op verschillende functionaliteiten zoals de zijknoppen of scroll-klik.

Voor- en nadelen

Pluspunten

  • Ideaal voor zowel linkshandige als rechtshandige
  • Knap en strak design
  • Hoog gadgetgehalte

Minpunten

  • Ergonomie
  • Batterijverbruik van 30% per week
  • Multitouch slecht uitgewerkt (oplosbaar door externe tools)

Het gezegde 'Wie mooi wil zijn moet afzien' geldt zeker voor de Magic Mouse. Want wie hier enkele uren per dag mee werkt, zal al snel ondervinden dat deze muis hier niet voor ontworpen is. Het is en blijft natuurlijk wel een leuk gadget om te showen langs je iMac of Macbook.

13 Reacties op deze blogpost:

Koen Driesmans
Door Koen Driesmans op 08 december 2009

Ik zweer nog altijd bij een zwaar, log en groot ding voor design... de Logitech MX 1000 (bluetooth en samen met het keyboard MX 5000)...
Zeer veel knoppen die via de software van Logitech allemaal appart toegewezen kunnen worden...
Schakelen tussen vensters binnen Illustrator, CTRL+Z, CTRL+SHIFT+Z, enz... alles met 1 muisknopaanslag.
Ik overweeg de Bamboo Touch aan te schaffen... dit multitouch tablet in samenwerking met een goede muis zouden de (voorlopige) toepassingen van de Magic Mouse kunnen overtreffen.

Junior Hemelaer
Door Junior Hemelaer op 08 december 2009

Ik twijfel om een Magic mouse aan te schaffen. Aangezien ik ook minstens 8u per dag aan de pc zit te werken, weegt je argument wel sterk door voor mij persoonlijk.

De Mighty Mouse gebruik ik nu sinds enkele weken, en ben er overall tevreden van, maar dat scrollballetje zorgt toch voor wat wrevel. En de muis heeft meer problemen met bepaalde bureaumaterialen dan mijn vorige (non-Apple)muis

Maarten Tibau
Door Maarten Tibau op 08 december 2009

'k Vind de nieuwe Mighty Mouse eigenlijk een domme zet van Apple. 'k Vond de gewone mighty mouse al niks, maar dit is echt helemaal erover. De functies van een mousepad op een muis oppervlak duwen, just plain stupid, 'k kan mij niet inbeelden dat iemand efficiënt hiermee kan werken.

Voor mij een normale, ergo muis optisch of laser eh voila!

Wel goeie review Tom! :-)

Bram
Door Bram op 08 december 2009

Thanks voor de review Tom. Ik had gehoopt te lezen dat de Magic Mouse buiten alle verwachtingen fantastisch in de hand lag en dat de multitouch-ervaring met gemak het gemis aan knoppen kan goedmaken. Maar helaas zie ik enkel mijn vooroordelen over de muis enkel bevestigd. Mijn Logitech MX revolution zal hier nog een tijdje blijven zoeven over mijn bureau!

Jan Raedschelders
Door Jan Raedschelders op 08 december 2009

Zelf heb ik een 2tal dagen gewerkt met de Magic Mouse, ik kwam tot dezelfde conclusie als Tom. Deze muis is leuk als gadget maar niet om lange duur mee te werken, er zijn gewoon betere muizen op de markt. Ik was blij toen ik mijn Logitech G500 terug in mijn hand voelde. Apple maakt geweldige producten maar op het concept van deze muis na is dit toch één van hun mindere gadgets.

Frank
Door Frank op 13 januari 2010

Echt wel een heel erg fraai ding en stukken beter als de Mighty Mouse. Dit zegt dus erg veel over de kwaliteit z'n voorganger die je met grof geweld uit elkaar moest halen om het scrollballetje fatsoenlijk schoon te kunnen maken: belachelijk. Waarom er geen superlijm in de verpakking zat heb ik nooit begrepen.
De Magic Mouse werkt op zich prima, rechtermuistoetsfunctie werkt goed (sorry: oude Windows tik) en het scrolloppervlak in verticale richting werkt tof. In horizontale richting wat lastiger om dat 'ie dan de neiging heeft om te verschuiven en ook de beweging van de vingers is dan wat onnatuurlijker. Leuk apparaat om huis, tuin en keukenapplicaties mee te bedienen, maar ergonomisch minder verantwoord om de hele dag intensief mee te muizen.

Henk
Door Henk op 29 januari 2010

Ik had een vraag: ik heb een apple magic mouse besteld en die is keurig aangekomen.
Ik heb er één week mee gewerkt, maar opeens kon ik niet meer inloggen op mijn macbook.
Die is opnieuw geinstalleerd (mijn macbook) en nu als ik mijn apple magic mouse weer configureer, krijg ik geen groot paneel met keuzes hoe je wil scrollen enz.
Ik kan alleen kiezen tussen: snelheid aanwijzer, dubbelkilk interval en primaire muisknop.
En nu kan ik ook niet meer scrollen!

Moet een één of ander programma hiervoor downloaden?

Of weet iemand anders hoe dit werkt??

Mvg Henk

Jochenvde
Door Jochenvde op 31 januari 2010

Beste Henk,

Indien het probleem zichzelf nog niet verholpen heeft, kan u best de software update van de volgende link best eens downloaden — http://support.apple.com/kb/DL951 . Hiermee zal u de software van de wireless mouse updaten en zal u kunnen gebruik maken van alle functies van de Magic Mouse. Let wel op: Max OS X versie 10.5.8 of hoger is verreist!

Met vriendelijke groet,

Jochen.

Jochenvde
Door Jochenvde op 31 januari 2010

Nog even wat leuks delen met de lezers hier. Voor de mensen die nog wat extra uit hun Magic Mouse willen halen is er MagicPrefs . MagicPrefs is een aanvullend voorkeurspaneel voor Mac OS X, die de functionaliteit en configuratie-opties van de Magic Mouse uitbreidt.

"It features the ability to bind a variable number of finger clicks, taps, swipes, pinch and other gestures to functions like Middle Click , Hold Down Both Mouse Buttons , Spaces , Expose, Dashboard etc."

Zeker de moeite waard om het eens uit te proberen!

Jochen

Henk
Door Henk op 31 januari 2010

Beste Jochem, nadat ik de software had gedownload wilde hij niet openen omdat ik een hogere versie nodig had! En mijn macbook heeft snow leopard.
Heb je nog een ander idee?

Mvg Henk

Jochenvde
Henk Bootsma
Door Henk Bootsma op 03 februari 2010

Heel er bedankt jochem!

Johan
Door Johan op 07 juni 2016

Ik twijfel ook, lijkt me erg wennen

{* Remarketing tag *}