Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

13 zaken om op te letten wanneer je een webdesign bureau zoekt

Geschreven door

Waar begin je te zoeken?

Een neefje die iets met computers doet?

Een klassieke fout die gemaakt wordt bij het bouwen van een (eerste) website is grijpen naar een kennis die wel iets met computers doet en ook in zijn vrije tijd websites maakt. De kosten kunnen zeker meevallen maar de kans dat je het maximum uit je website gaat halen zijn eerder minimaal. Waarom? Anno 2015 worden websites gebouwd door een team van specialisten waar iedereen uitblinkt in een bepaald vakgebied. Informatie architectuur, design, webdevelopment, internet marketing… De kans dat jouw neefje al deze specialiteiten voldoende onder de knie heeft is eerder klein.

Google

Als je niet direct weet waar je terecht kunt om een website te laten maken kan je altijd eens “webdesign” Googlen. Dan vind je alvast webdesign bureau’s die er in slagen om hun website hoog te laten scoren in Google en dat wil je toch ook met jouw website bereiken! Let hier zeker op het verschil tussen AdWords advertenties en natuurlijke resultaten.

Op websites die je zelf goed vindt

Wanneer je op een website terecht komt die je goed vindt kan je beneden op de website vaak een link vinden naar de website van het webbureau die de website gemaakt heeft, via deze link kan je vast en zeker de contactgegevens van de webbouwer vinden.

Bekijk hun portfolio

Ben je tevreden van hun werk?

Bevalt de stijl je? Klik zeker eens rond op de websites die het webbureau gemaakt heeft, het eindproduct vertelt je heel veel over de kwaliteit.

Zou jij je site tussen hun portfolio zien staan? Het is belangrijk dat de stijl van het portfolio je aanspreekt, een portfolio waarvan geen enkele website je echt aanspreekt is misschien al een teken dat dit misschien niet de juiste websitebouwer voor jou is.

Bekijk hun team

Een goede website is een resultaat van een goede samenwerking tussen verschillende profielen. Een degelijk webbureau bestaat uit een team van experten op vlak van projectmanagement, informatie architectuur, webdesign, zoekmachineoptimalistatie, webdevelopment en internet marketing. Ieder vakgebied is een specialiteit op zich en de tijd dat één webdesigner een allround specialist kan zijn ligt al even achter ons. Ga op zoek naar een team waar je deze specialisten in kan terugvinden.

Contacteer hen en analyseer hun communicatie

Een webproject opzetten vereist de nodige samenwerking en communicatie. Een duidelijke, snelle communicatie is daarom een must. Word je tijdens het eerste contact overweldigd door een resem aan vaktermen die minder verstaanbaar zijn dan pakweg Chinees, vraag dan zeker om het gesprek in mensentaal te doen. Een goed webbureau kan de moeilijkste termen eenvoudig uitleggen.

Ga op gesprek en stel de juiste vragen

Is er een duidelijke projectflow?

Iedere website is een it-project. It-projecten vergen een duidelijk gestructureerde planmatige aanpak. Vraag daarom na hoe de projectflow van een webproject er binnen het bureau er uitziet. Wanneer op deze vraag snel een klaar en duidelijk antwoord komt mag je gerust zijn.

Wordt er eerst een wireframe/prototype gemaakt?

Iedere website is uniek en kan over 1001 verschillende functionaliteiten beschikken. Een goed webbureau zal niet direct beginnen ontwerpen en programmeren maar eerst starten met de informatiearchitectuur van uw website. Wat moet de website kunnen? Welke informatie moet waar komen? Hoe willen we dat gebruikers hun doel bereiken? Hoe ziet de navigatie er uit? Tijdens de eerste fase van een webproject wordt er best samen met de klant gebrainstormd om tot een concept te komen dat zowel voor de opdrachtgever als het webbureau duidelijk is. Een klikbaar prototype zorgt er voor dat je al heel duidelijk ziet wat je zal kunnen verwachten van de uiteindelijke website, zo weet iedereen welke lijnen er gevolgd moeten worden en wat het beoogde resultaat is. Zorg er dus zeker voor dat er wireframe/prototype is waar je tevreven van bent voor er gestart wordt met ontwerpen en programmeren.

Zijn jullie bereikbaar voor support?

Een website zou in principe 24/24 7/7 bereikbaar moeten zijn. Wanneer er problemen zijn met je website moet je webpartner klaar staan om de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Het is interessant om te weten wanneer je op je webbureau kan rekenen en wanneer niet.

Hoe lang bestaat het bedrijf?

Het is gemakkelijk om een bedrijf te starten, een bedrijf blijven runnen is een ander paar mouwen. Een aantal jaren dienst betekent niet alleen continuïteit maar ook pakken ervaring. Als het goed is kan jouw nieuwe website profiteren van de jarenlange ervaring van de webbouwer.

Ben ik eigenaar van de geproduceerde code?

Het is belangrijk dat je eigenaar bent van de code die voor jou ontwikkeld wordt. Moest er dan ooit iets met je webbouwer gebeuren of de samenwerking stopt om een of andere reden kan je perfect met je website bij een andere partner terecht.

Welk CMS wordt er gebruikt?

Het is interessant om te weten wat je van het CMS of content management systeem kan verwachten. Via een CMS kan je de informatie op je website zonder de nodige kennis van webdesign of webdevelopment zelf aanpassen. Vraag eventueel een demo aan als dat mogelijk is. Het is belangrijk dat het CMS gebruiksvriendelijk is en intuïtief werkt. Wanneer een webbouwer je een hele dag opleiding moet geven om een CMS te leren moet je je vragen stellen bij de gebruiksvriendelijkheid van het CMS, een eenvoudig CMS kan je gebruiken met een minimum aan uitleg en opleiding.
Wanneer er een Open Source CMS gebruikt wordt moet u zeker navragen of er automatisch updates naar nieuwere versies worden gedaan, dit om eventuele veiligheidslekken te dichten. Open Source Software is namelijk kwetsbaar voor hackers wanneer de software verouderd is.

Wat zijn de terugkerende kosten?

De éénmalige kost om een website op te zetten geeft je direct een beeld hoeveel je project op korte termijn zal kosten. De maandelijks/jaarlijkse kosten gaan de kosten voor de volgende jaren bepalen. Hou deze kosten zeker in de gaten want een website die goedkoop is in aankoop kan na x jaar een zeer dure grap worden wanneer de terugkerende kosten te hoog zijn. Terugkerende kosten kunnen bv. hosting (huur van de server) en licenties voor het gebruik van de website zijn.

Stelt het webbureau de juiste vragen?

Wat zijn de doelen van uw webproject?

Ieder goed webproject heeft doelen en iedere goede webstrategie doet er alles aan om deze doelen zo goed mogelijk te bereiken.

Wat is de doelgroep van uw website?

Het is belangrijk om een website af te stemmen op de juiste doelgroep en te richten naar de juiste personas. Het is belangrijk om te weten op wie de website zich vooral richt om de juiste strategie te kiezen. Een B2B website vereist bijvoorbeeld een andere aanpak en strategie dan een B2C website.

Welke functionaliteiten moet uw website bevatten?

Als een webbureau een gedetailleerde offerte moet opstellen voor je webproject moeten zij weten welke functionaliteiten je allemaal wenst. Let er op dat je de kans krijgt om in detail te vertellen welke functionaliteiten je verwacht op je nieuwe website.

Wat is uw budget?

Voor ieder budget is er iets te maken. Het is belangrijk dat je webbureau iets maakt voor je budget. Het heeft geen zin om concept voor een nieuwe website uit te werken die uiteindelijk een meervoud van je beschikbare budget zal kosten. Een goed webbureau denkt mee om het maximum aan rendement uit je beschikbare budget te halen.

Websites voor op alle devices

Het internet is al lang niet meer voorbehouden voor enkel desktop computers en laptops. Websites worden bezocht met hoe langer hoe meer toestellen. Tablets, Smartphones, spelcomputers, tv’s, en zelfs koelkasten worden mogelijk gebruikt om jouw website te bezoeken. Een goed webbureau is zich hier van bewust en zal je een responsive website aanbieden die met zo veel mogelijk toestellen goed te raadplegen is.

SEO of zoekmachine optimalisatie

Technische SEO moet standaard inbegrepen zijn. Maar let op voor loze beloftes. Wanneer een webbureau je de eerste plaats in Google garandeert moet je op je hoede zijn. Hoe goed het bureau ook is, een nummer 1 positie in Google kan niemand je garanderen. Kies voor een bureau met een realistische SEO strategie op lange termijn. Succes op korte termijn is meestal een valse belofte. SEO is een inspanning van lange adem. Pols even welke ervaring het bureau heeft op vlak van zowel technische als inhoudelijke SEO. Enkel wanneer iemand ervaring heeft op beide vlakken kan je er op vertrouwen dat je website zoekmachinevriendelijk zal zijn.

Internet marketing

Een website maken is 1 ding, een website maken die converteert en zichzelf terugbetaalt is een heel ander verhaal. Ga na welke ervaring het webbureau heeft op vlak van internet marketing. Het is belangrijk dat je webdesigner weet wat er nodig is om een website degelijk te promoten. Ook als je je website zelf gaat promoten is ervaring in internet marketing bij je webbureau een plus. De koppen samen steken om campagnes te bedenken kan frisse ideeën opleveren!

Lid van Feweb

Kijk altijd even na of je toekomstige webbureau lid is van Feweb. Feweb is de Belgische federatie van webbedrijven. FeWeb behartigt als erkende beroepsfederatie de belangen van bedrijven en zelfstandigen die professionele diensten en producten aanbieden waarbij internet als technologie centraal staat.

Kwaliteitslabels

Kwaliteitslabels behalen is niet eenvoudig, de labels zijn daarom een goede indicatie van de kwaliteit van het webbureau. De meest bekende labels in de web sector zijn het WebScan by Qfor- en het Qfor label. Bedrijven met deze labels beschikken over goede bedrijfsprocessen en over een professionele werking. Dat kan een samenwerking alleen maar ten goede komen.

Budget, hoeveel kost een website?

“If you pay peanuts, you get monkeys” is een bekende quote van James Goldsmith, een bekend ondernemer en miljardair, die in de meeste gevallen wel steek houdt. Goed werk heeft z’n prijs. Goed webdesign is arbeidsintensief en in België zijn werkuren niet goedkoop. Een goede website heeft daarom ook zijn prijs. De prijs van een website is afhankelijk van je noden maar je mag rekenen op een startbudget rond 5000 euro voor een degelijke en doordachte website op maat van enkele pagina’s. Een maximum budget is er niet aangezien een website bijna oneindig groot kan zijn met alle mogelijke functionaliteiten.

“Maar een template downloaden en een bestaand CMS gebruiken kan toch niet zoveel werk zijn?” Nee inderdaad maar een website bouwen is meer dan knippen, plakken en wat kleuren aanpassen. Bij een goede website komt informatiearchitectuur en mogelijk maatwerk kijken en dat zijn inspanningen die tijd en geld kosten maar zeker lonen.

Waarom is bureau x dubbel zo duur dan bureau y voor dezelfde website?

Webdesign prijzen vergelijken is niet eenvoudig, vraag daarom uitleg indien je je vragen stelt bij bepaalde prijzen. Een Dacia kost vaak ook minder dan de helft van een goed uitgeruste BMW.  Beide wagens doen in essentie hetzelfde, je van punt a naar b brengen en hebben grofweg dezelfde functionaliteiten, een stuur, deuren, motor, zetels, ruitenwissers… Maar toch is een BMW duurder en dat is bij websites vaak ook het geval, er kan een groot verschil zijn tussen prijzen en in de meeste gevallen zorgt een hogere prijs voor een betere kwaliteit.

Persoonlijke klik en buikgevoel

Last but not least: Is er een persoonlijke klik bij je gesprekken met jouw toekomstig webbureau? Je moet tijdens de ontwikkeling van je website een tijdje nauw samenwerken met hen, dan is het belangrijk dat er een klik is tussen beide partijen.

Conclusie

Een webdesign bureau kiezen is niet gemakkelijk, doe je huiswerk voor je een offerte aanvraagt en ga op zoek naar een bureau waar het mee klikt.

Je kan natuurlijk altijd bij ons een offerte aanvragen maar je bent vrij om te kiezen, je bent altijd welkom om samen te bekijken of de “klik” er is.