Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

4 redenen waarom je zeker Facebook remarketing moet inzetten

Geschreven door

Wat is remarketing?

Remarketing is een vorm van adverteren waarbij je je product of dienst gaat promoten aan mensen die je website al eens bezocht hebben. Facebook remarketing wil in dat geval zeggen dat je die (potentiële) klanten opnieuw gaat proberen te bereiken door aangepaste advertenties te tonen in hun Facebook nieuwsoverzicht.

Je kent het wel: je wilt graag online een product kopen, maar je wilt eerst een aantal websites vergelijken om te zien waar je de beste deal kan krijgen. Het gebeurt dus wel vaker dat geïnteresseerde klanten op je website terechtkomen, maar daarna verder surfen en je zo uiteindelijk vergeten. Als je deze mensen dan via een gesponsord Facebook bericht weer kan terughalen maak je meer kans om te converteren.

Waarom aan Facebook remarketing doen?

Wanneer mensen je website verlaten hebben maar je daarna plots op een ander kanaal zoals Facebook zien opduiken, dan kunnen ze je merk als positiever ervaren.

“Kunnen ze”, het is belangrijk om mensen te helpen met je advertenties, help mensen je product of dienst vergelijken, geef ze bruikbare tips, ...
Wanneer bezoekers van je website achteraf op Facebook door hun nieuwsoverzicht scrollen en een advertentie zien van iets waarin ze geïnteresseerd zijn of waren, dan kan dat het laatste duwtje in de rug zijn om toch tot die verkoop over te gaan.
Op die manier kan Facebook remarketing dus je conversies boosten. En ook al gaat je doelpubliek niet tot conversie over, ze zullen je merk wel beter herinneren en meer vertrouwen krijgen.

Waarom is het interessant om remarketing op Facebook in je marketing op te nemen?

1. Je eigen website bezoekers is de perfecte doelgroep

Mensen die je website al eens bezocht hebben en dus al in contact zijn gekomen met je product of dienst zijn zo goed als zeker geïnteresseerd in jouw product of dienst, mensen komen als het goed is niet per ongeluk op een website.

Je websitebezoekers kan je segmenteren in verschillende groepen - bijvoorbeeld mensen die al eens iets gekocht hebben of mensen die een bepaalde pagina bezocht hebben maar niet tot conversie zijn overgegaan…
Vervolgens kun je voor elke doelgroep verschillende advertenties met een aangepaste boodschap maken.
Hebben je potentiële klanten bijvoorbeeld een bepaalde productpagina bezocht? Dan kun je hierna wat meer info over dat specifieke product tonen. Een artikel dat mogelijke pijnpunten bij potentiële klanten wegwerkt is dan een perfecte “advertentie”.

Remarketing is dus interessant om zowel bestaande als potentiële klanten te bereiken die al eens een bezoekje hebben gebracht aan je website. Maar daarnaast kun je je advertentiepubliek ook uitbreiden naar personen die je website nog niet bezocht hebben, maar wel dezelfde karakteristieken hebben als je remarketing groepen. Op die manier kun je dus een veel breder publiek van geïnteresseerden bereiken.

In dat geval creëer je eerst een aangepaste doelgroep - bijvoorbeeld van gebruikers die een bepaalde pagina op je website bezocht hebben. Vervolgens kun je met de functie ‘vergelijkbare doelgroepen’ mensen targeten die gelijkaardige kenmerken vertonen.

remarketing vergelijkbare doelgroep

Hierdoor kan je dus potentiële klanten bereiken die waarschijnlijk ook geïnteresseerd zijn in je product of dienst, maar die je waarschijnlijk over het hoofd had gezien omdat ze je website nog nooit hebben bezocht. Hierdoor neemt je kans op conversies dus nog meer toe.

2. Remarketing heeft doorgaans een lagere cost-per-click

De kostprijs voor een klik op een Facebookadvertentie is meestal heel wat lager dan wanneer je adverteert in een zoekmachine. En de reden daarvoor is simpel. Wanneer mensen een zoekmachines gebruiken, dan is dat omdat ze specifiek op zoek zijn naar bepaalde producten of diensten. Stel: je verhuurt vakantiehuisjes in Frankrijk. Wanneer iemand graag zo’n vakantiehuisje wilt huren en hiervoor een zoekopdracht uitvoert, dan weet de zoekmachine dat die persoon specifiek naar jouw service op zoek is. Wanneer ze dus jouw link zien en hierop klikken, dan is er een grote kans dat ze tot conversie overgaan. En omdat de kans op conversie dus groter is, zijn jij en je concurrenten bereid meer te betalen en de markt bepaalt de prijs dus betaal je over het algemeen ook meer.

Advertenties op Facebook zijn daarentegen een ander verhaal. Mensen zijn in dat geval gewoon door hun nieuwsoverzicht aan het scrollen en zijn op dat moment waarschijnlijk niet specifiek naar iets op zoek. Wanneer ze dan je advertentie zien, is de kans kleiner dat ze gaan converteren. Iemand die graag op vakantie wilt gaan naar Frankrijk kan dus je advertentie zien voor een vakantiehuis, maar is hier misschien niet meteen naar op zoek. Het resultaat is dat Facebookadvertenties over het algemeen dus een veel lagere cost-per-click hebben.

Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat het niet de moeite loont om aan remarketing te doen op Facebook. Mensen die al op je website geweest zijn hebben potentieel interesse in je product of dienst dus deze behoren 100% tot je doelgroep.
Remarketing is ook een manier om bezoekers die je “duur” hebt ingekocht via Adwords op een goedkopere manier terug te bereiken.
Wanneer je dus specifiek en goed target, kun je zelfs met een klein budget een heel gericht doelpubliek bereiken.

Tip: Wanneer je bezoekers duur betaalt via Adwords en je hebt een conversie van 3% dat betekent dat 97 van de 100 bezoekers je website verlaten zonder te converteren. Probeer deze dure bezoekers terug te halen via remarketing op Facebook!

3. Facebook stimuleert klantenbinding

Heel wat marketeers denken vaak onterecht dat hun remarketingcampagnes zich moeten richten op potentiële klanten die nog niets gekocht hebben. Nochtans is het ook zeer nuttig om klanten te targeten die je product al gekocht hebben. Tevreden klanten zijn immers goud waard. Zo zijn ze vaak geneigd om in interactie te gaan met je content en positieve commentaren achter te laten - wat op zijn beurt zorgt voor social proof. En wanneer je potentiële klanten dat zien, krijgen ze meteen een positievere indruk van je merk - wat uiteindelijk dan weer de doorslaggevende factor kan vormen om je product of dienst aan te schaffen.

Bovendien stimuleert remarketing aan bestaande klanten ook klantenbinding. En dat is interessant, omdat je voor trouwe geen klanten geen acquisitiekosten meer moet betalen en ze dus veel meer waard zijn dan nieuwe klanten. Het is veel goedkoper om aan een bestaande klant iets te verkopen dan aan een nieuwe klant.

Daarnaast zorgt meer exposure bij bestaande klanten ook voor meer engagement en geloofwaardigheid. En dat kan dan weer een positieve impact hebben op hun aantal conversies in de toekomst.

Ik kreeg niet toevallig onderstaande advertentie te zien op Facebook...

Facebook remarketing

Aangezien ik de Premiumbeat.com website al bezocht heb, weten Premiumbeat en Facebook dat ik geïnteresseerd ben in video. Premiumbeat kiest er voor om een interessant artikel als een advertentie te tonen aan de bezoekers van zijn website om zo een meerwaarde te betekenen voor zijn bezoekers uit het verleden. Goede, nuttige artikels die een meerwaarde bieden aan de lezer stellen Premiumbeat in een goed daglicht en brengt Premiumbeat weer top of mind bij zijn doelpubliek.

4. Uitgebreide analysemogelijkheden

Ten slotte biedt Facebook je ook interessante analytische tools aan waarmee je duidelijke inzichten krijgt in je campagne. Hiervoor heb je een speciale statistiekenpagina waar je een blik kan werpen op je bereik, het engagement, je beste campagnes/advertenties enzovoort. Aan de hand van die data kun je gemakkelijk je prestaties meten en je campagne aanpassen waar nodig, wat op zijn beurt zorgt voor een hogere ROI.

Belangrijk:

Remarketing kan mensen storen, gebruik het maar gebruik het met mate en heel belangrijk: Met een meerwaarde. Zorg dat je potentiële klant beter wordt van je advertentie. Wij bij Inventis adverteren met (hopelijk) interessante artikels waar onze website bezoekers iets aan hebben. We retargetten nooit met de boodschap: "KOOP NU EEN WEBSITE!"

Conclusie

Facebook remarketing is dus een effectieve manier om zowel bestaande als potentiële klanten die je website al eens bezochten te bereiken. Wanneer je maximaal gebruikmaakt van de tools en data die Facebook aanbiedt dan kun je namelijk eenvoudig en gericht remarketen naar jouw gewenste doelpubliek. Bovendien heb je niet eens veel budget nodig, vanaf enkele euro’s per dag kan je al aan de slag met remarketing, terwijl je er wel meer engagement en een hogere conversiekans voor in de plaats krijgt.
En die combinatie van een hoge engagement rate met een lage cost-per-click zorgt voor een veel hogere ROI. Het proberen waard dus.

Weet je niet goed hoe je je Facebook remarketing moet aanpakken? Dan helpen wij je graag verder. Neem zeker contact op met ons op via +32 (0) 89 50 16 40 of info@inventis.be. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om iedere week meer waardevolle tips te krijgen.