Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

4 tips om Google Adwords advertenties te schrijven die meer kliks gaan opleveren

Geschreven door

1. Bouw de tekst van je Adwords advertenties logisch op

Adwords advertenties hebben een vaste structuur die uit drie grote delen bestaat: kop 1, kop 2 en een beschrijving. Het is dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden en niet zomaar lukraak iets te schrijven. Maar hoe bouw je je advertentie nu het best op?

Kop 1: Schrijf een titel die de aandacht trekt en die zo dicht mogelijk aansluit bij het zoekwoord waarop gezocht wordt.

Kop 2: Vertel over de voordelen van je product, dienst of bedrijf. Wat onderscheidt jou van je concurrentie? Wat maakt jouw product of dienst speciaal? Waarom zou de consument voor jou moeten kiezen? Denk hierbij aan zaken als “voor 23u59 besteld, morgen in huis”, “gratis levering en retour” of “gratis advies”.

Beschrijving: Licht de verdere voordelen toe van je product of dienst en geef je lezers een incentive om te klikken. Dit is ook de plaats waar je je call-to action verwerkt. Wat verwacht je van je lezers? Moeten ze zich registreren, iets kopen, iets lezen, …? Zet je lezers aan tot actie door hen duidelijk te vertellen wat ze moeten doen.

2. Houd rekening met best practices voor het schrijven van advertenties

Het is ook erg belangrijk om rekening te houden met de manier waarop je je adwords advertentie schrijft, aangezien de juiste woorden het verschil kunnen bepalen tussen een klik of geen klik. Bovendien bepaalt Google ook op basis van de kwaliteit van je advertentie om deze al dan niet te laten verschijnen. Hoe beter dus je tekst, hoe groter de kans dat jouw advertentie de veiling wint en bovenaan de zoekresultaten te zien gaat zijn.

Om de kwaliteit van je advertenties te garanderen, heeft Google alvast een aantal richtlijnen over zaken die je zeker niet in je advertentie mag verwerken. Zo vermijd je best:

  • Advertenties die de tekenlimiet overschrijden;
  • Keyword stuffing of overmatige herhaling van bepaalde woorden, zoals bv. de naam van je merk of product;
  • Hele woorden of zinnen in hoofdletters;
  • Schrijf- en typfouten;
  • Meer dan 1 uitroepteken (!!) of vraagteken (???) en onnodige symbolen;
  • ‘Klik hier’;
  • Te veel of te weinig spaties;
  • Een telefoonnummer in de advertentie. Hiervoor gebruik je best de telefoonextensie.
  • ...

Maar hoe moet het dan wel? We sommen alvast een aantal best practices voor je:

a) Maak het persoonlijk

Het is makkelijk om een advertentie te schrijven die gewoon je product of dienst beschrijft en heel wat bedrijven maken dan ook vaak de fout om enkel op zichzelf te focussen. Maar daar hebben je lezers helaas niks aan. Focus net op je lezers zelf en spreek hen persoonlijk aan. Vermijd woorden als ‘ik’, ‘mij’, ‘wij’ en ‘ons’, maar spreek vanuit het standpunt van je klant met woorden als ‘jij’, ‘je’ en ‘jou(w)'. Door te benadrukken wat je lezers uit jouw product of service kunnen halen, wordt de kans groter dat ze op jouw advertentie zullen klikken.

Bijvoorbeeld: iemand wil een blog opstarten en zoekt hiervoor een geschikt platform. Vergelijk “genomineerd voor beste platform” met “start je eigen blog nu”. Het eerste gaat enkel over het platform zelf en zegt niet meteen wat het voor de klant kan betekenen, terwijl de tweede versie duidelijk inspeelt op datgene waar de klant naar op zoek is.

Webnode speelt bijvoorbeeld in op het feit dat je snel en makkelijk een blog bij hen kan starten:

b) Wees creatief

Wanneer bedrijven Adwords advertenties opstellen, dan zijn ze vaak bang om creatief uit de hoek te komen. Daarom houden ze het vaak simpel en beschrijven ze gewoon wat het product of de dienst is en doet. Maar creativiteit loont net! Op die manier toon je immers de persoonlijkheid van je bedrijf en kan je je lezers verrassen. Ga bijvoorbeeld na wie je klanten zijn en speel in op hun emoties. Of verwerk - wanneer het past - humor in je advertentie.

c) Wees specifiek

Wanneer je Adwords advertenties schrijft, dan heb je maar een heel beperkte ruimte om jezelf te verkopen. Verspil je ruimte dan ook niet door een boodschap te vertellen die zowel jij als je lezers al weten, maar spiegel je aan het uiteindelijke doel van de lezer. Wat willen mensen uiteindelijk bereiken door jouw product of dienst te gebruiken? Wees zo specifiek mogelijk en bied mensen de oplossing waarnaar ze op zoek zijn.

Bijvoorbeeld: iemand heeft last van acne en is op zoek naar een goed middel hiertegen.
Vergelijk “last van acne?” met “maak een einde aan je acne”. De eerste versie herhaalt onnodig wat de bezoeker al weet, terwijl de tweede versie specifiek vertelt wat ze kunnen betekenen voor de lezer.

d) Maak gebruik van cijfers

Klanten houden ervan wanneer je je woorden staaft met bewijzen en een van de manieren om dat te doen is door cijfers te gebruiken. Cijfers zijn veel beter om te begrijpen, zorgen ervoor dat je advertentie visueel meer opvalt en maken je claims extra geloofwaardig. Vertel bijvoorbeeld hoeveel klanten je vorige maand geholpen hebt, hoeveel exemplaren je al verkocht hebt, hoeveel e-books je aanbiedt, ... 

Nog beter is om heel specifiek te zijn. Exacte cijfers als 1641 werken bijvoorbeeld een stuk beter dan afgeronde cijfers als 1500. Hoe specifieker, hoe geloofwaardiger je overkomt. En hoe geloofwaardiger, hoe hoger de kans dat mensen op je advertentie gaan klikken.

e) Focus op voordelen of aanbiedingen

Wil je aandacht trekken met je Adwords advertenties? Focus dan op speciale aanbiedingen of voordelen die je klanten nergens anders gaan vinden. Zo kan je bijvoorbeeld je snelle levering, goede service, gratis retour en dergelijke gaan benadrukken.

Daarnaast is het ook een goed idee om in te spelen op de zaken die je onderscheiden van je concurrentie. Ook al zit je in een redelijk homogene industrie, er is altijd wel iets dat je anders maakt. Denk hierbij aan je unieke selectie van items, je vakkennis, je advies,  … Als er iets is dat je speciaal maakt, laat je klanten dat dan ook weten.

Wanneer je bij Blabloom bijvoorbeeld een drager gaat kopen, dan mag je rekenen op advies van ervaren draagconsulentes:

f) Zet klanten aan tot actie

Je kan wel een goede advertentie hebben, zolang het niet duidelijk is voor je klanten wat ze moeten doen, gaan ze geen actie ondernemen. Daarom is het belangrijk om steeds call-to-actions te gebruiken die mensen duidelijke instructies geven. Je hebt slechts een beperkte ruimte om mensen te overtuigen, dus je tekst moet duidelijk en to the point zijn. Verkoop je iets? Vertel je klanten dan dat ze iets moeten kopen. Bied je een service aan? Vertel mensen dat ze je moeten contacteren. Je tekst moet duidelijk maken wat de volgende stap is.

g) Pas je URL aan

De URL wordt vaak vergeten als onderdeel van de Adwords copy, aangezien heel wat adverteerders het enkel zien als de link die de zoeker naar de juiste pagina moet leiden. Maar je URL is veel belangrijker dan je denkt. Zoekers baseren zich namelijk op de URL om te zien of ze op de juiste pagina gaan terechtkomen en te bepalen of de advertentie al dan niet relevant is voor hen. Een goede display URL vergroot dan ook de kans dat mensen zullen klikken, waardoor ook je kwaliteitsscore zal toenemen.

Vergelijk: blabloom.com/draagzakken met blabloom.com/onze-producten/draagzakken/. De eerste versie is kort en krachtig en toont mensen meteen waar ze terecht gaan komen.

Om mensen te overtuigen op je link te klikken, is het bijvoorbeeld een goed idee om het keyword waarop je biedt in de URL te verwerken. En dat brengt ons meteen ook bij de volgende best practice:

h) Gebruik keywords

Het mooie aan Adwords is dat je advertenties verschijnen op basis van de zoekwoorden die mensen gebruiken. Speel daar dan ook op in en verwerk die keywords in je tekst. Zo lijkt je advertentie meteen al heel wat relevanter, trekt hij sneller de aandacht en is de kans groter dat zoekers gaan doorklikken.

Wanneer je bijvoorbeeld actiecamera gebruikt als een van je keywords, schrijf dan bijvoorbeeld in je titel “Koop actiecamera's”. 

Maar opgelet: probeer je wel te beperken tot maximum drie keywords per advertentie. Wanneer je te veel keywords gebruikt - ook wel bekend als keyword stuffing - dan gaat Google dit afstraffen en zal je kwaliteitsscore net dalen.

i) Gebruik advertentie extensies

De ruimte om jezelf te verkopen via Adwords is heel beperkt. Gelukkig kan je via advertentie extensies nog extra ruimte benutten. Welke extensies kan je zoal toevoegen aan je advertentie?

  • Sitelinks: hiermee kan je mensen rechtstreeks naar specifieke pagina's leiden, zoals de homepagina, koopjes, een bepaald merk, ...
  • Locatie: dankzij deze extensie kunnen mensen de locatie van je winkel(s) vinden.
  • Oproep: voeg je telefoonnummer of een belknop toe, zodat mensen je meteen kunnen contacteren. Deze extensie is zeker interessant wanneer iemand mobiel surft.
  • App: wanneer je een app hebt, laat mensen die dan meteen installeren.
  • Recensie: laat aan je gebruikers weten dat je een goede recensie hebt gekregen of een prijs hebt gewonnen.
  • Highlight: zet je unieke kenmerken nog meer in de kijker. Bijvoorbeeld 24/7 open, gratis levering, …. Dankzij deze extensie kan je extra tekst toevoegen.
  • Bericht: laat mensen je een sms-bericht sturen vanuit je advertentie.
  • Website informatie: hier kan je wat meer informatie geven over je website, dienst of producten. Vertel wat de gebruiker kan verwachten als hij klikt.
  • Promotie: via deze extensie kan je aanbiedingen of promoties extra onder de aandacht brengen. Zo zien mensen meteen de beste deal.
  • Prijs: geef meteen bijhorende prijsinformatie.

3. Pas je advertenties aan op basis van het toestel waarmee je gebruiker surft

Mensen surfen steeds meer via verschillende toestellen en het is dan ook erg belangrijk om je advertenties af te stemmen op het type toestel waarmee je gebruiker surft. Desktop en mobiel verkeer zullen immers verschillende resultaten gaan opleveren.

Toon je je advertentie bijvoorbeeld aan mobiele surfers? Zorg er dan zeker voor dat de landingspagina waar je naar linkt mobielvriendelijk is. Daarnaast kan je voor mobiele advertenties ook makkelijk een locatie- en telefoonextensie toevoegen, zodat mensen makkelijk je locatie kunnen vinden en je ook meteen kunnen contacteren via hun mobiel toestel.

4. Schrijf minimum 3 versies en test welke de beste is

Adwords advertenties schrijven is geen exacte wetenschap en je weet op voorhand nooit welke advertentie het meest gaat aanspreken. Je mag dan wel een uitstekende schrijver zijn,  je publiek gaat uiteindelijk bepalen welke advertentie het meeste succes heeft. Daarom is het essentieel om te testen welke het beste presteert. Google raadt bijvoorbeeld aan om voor elke advertentie minimum 3 versies te schrijven met telkens een andere boodschap en te kijken welke de meeste kliks oplevert.

In versie 1 kun je je bijvoorbeeld richten op de voordelen van het product of dienst. Wat is de waarde ervan en wat levert het de lezer op wanneer hij of zij het gebruikt?

In versie 2 kan je dan weer focussen op wat je bedrijf en dienstverlening voor je klant kan betekenen. Welk pijnpunt lost jouw bedrijf op?

Voor de derde versie kan je je creativiteit dan weer de vrije loop laten. Probeer om het anders aan te pakken dan de eerste twee advertenties en experimenteer met creatieve titels en copy.

Hierna laat Google de drie versies automatisch roteren en kan je na een tijdje zien welke advertentie het beste presteert. Verwijder vervolgens de advertentie met de slechtste resultaten en en probeer om je beste advertentie weer verder te optimaliseren en een nog beter resultaat te halen. Wanneer je telkens blijft optimaliseren, gaat de bal pas echt aan het rollen.

Hierbij is het wel belangrijk om een aantal vragen in je achterhoofd te houden:

  • Wat wil je verbeteren? Wil je meer clicks, meer sales of nog iets anders?
  • Hoe meet je de resultaten? Via de Adwords statistieken of via andere tools?
  • Welk deel ben je aan het testen? De titel, de display URL, de call-to-action, de extensies, de keywords, ...?
  • Hoe lang ga je testen? Vanaf welk moment ga je besluiten dat de ene advertentie het beter doet dan de andere?
  • Wat ga je doen met de resultaten? Ga je de minder presterende advertentie verwijderen of ga je verder blijven optimaliseren? Ga je de test blijven runnen? Ga je een andere A/B test invoeren?

Wanneer je op voorhand deze vragen beantwoordt, dan zal je een betrouwbaar rapport krijgen over hoe je ad copy het daadwerkelijk doet en kan je makkelijker aan de slag gaan met je resultaten.

Samenvatting

Adverteren via Adwords is enorm handig om je websiteverkeer een boost te geven, al is het niet altijd evident een goede advertentie te schrijven waar mensen ook echt op gaan klikken. Gelukkig zijn er een aantal zaken die je kan doen om de effectiviteit en kwaliteit van je advertenties te verbeteren:

  • Bouw de tekst van je advertentie logisch op en schrijf niet zomaar iets in de titel of de beschrijving.
  • Houd rekening met de richtlijnen van Google en zorg ervoor dat je tekst persoonlijk, specifiek, creatief en actiegericht is. Daarnaast is het ook een goed idee om gebruik te maken van keywords, cijfers, aanbiedingen, een aangepaste URL en advertentie extensies.
  • Pas je advertentie aan op basis van het toestel waarmee je lezer surft en houd rekening met mobiele opties.
  • Schrijf minimum drie versies en blijf testen om te weten welke advertentie het beste scoort.

Hulp nodig met het schrijven van goede Adwords advertenties? Of wil je dat wij je Adwords campagnes eens bekijken om te zien wat er verbeterd kan worden? Neem dan zeker contact met ons op en we bekijken graag vrijblijvend de mogelijkheden.

Wil je meer waardevolle tips en updates ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.