Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

7 tips om converterende productteksten te schrijven

Geschreven door

Denk na over de lengte

Hoe lang moet een goede producttekst zijn? Een vraag waarop geen eenduidig antwoord lijkt te zijn. Copywriting is dan ook jammer genoeg geen exacte wetenschap. Houd daarom deze gulden regel in je achterhoofd: schrijf lang genoeg om de essentie mee te geven en kort genoeg om het interessant te houden.

Nog niet duidelijk genoeg? Let dan zeker op de volgende aandachtspunten:

  • Wat wil je de lezer aanbieden? Schrijf to the point en draai niet te zeer rond de pot. Geef dus niet alle nodeloze details mee, maar beperk je tot de belangrijkste informatie.
  • Mensen lezen bijna nooit de volledige tekst, maar scannen eerder. Geef daarom de belangrijkste informatie in het begin mee.
  • Lengte hangt af van de prijs of complexiteit van een bepaald product. Een dure televisie zal een langere omschrijving nodig hebben dan een pen.
  • less is more: gebruik korte woorden, korte zinnen en korte paragrafen. Je hebt maar een kleine ruimte om je verhaal zo volledig mogelijk te doen. En online lezers hebben meestal niet veel tijd.

2. Bepaal je doelpubliek

Niet elke websitebezoeker wordt ook daadwerkelijk een klant: een belangrijke les om te onthouden. Iedereen is anders en verschillende mensen hebben verschillende redenen om een product te kopen. Het is dan ook moeilijk om teksten te schrijven die elke lezer aanspreken. Daarom is het belangrijk om op voorhand je doelpubliek af te bakenen. Maar hoe doe je dat juist?

Weet wie je product koopt, onderzoek wie je ideale klanten zijn. Het gaat hier niet om een vage omschrijving van een bepaalde doelgroep, maar wel om gedetailleerde informatie over:

  • wat je ideale klanten willen
  • wat hun waarden zijn
  • waar ze in geïnteresseerd zijn
  • waar ze aan twijfelen
  • ...

Leer je klanten kennen, zodat je een beter idee krijgt over hoe je hen het best kan aanspreken. Bestudeer ook hoe je doelpubliek spreekt of schrijft en neem hun woorden en tone of voice over.
Schrijf specifiek voor deze persona’s door gebruik te maken van hun eigen woorden en humor.

Op die manier kan je van een productfocus naar een klantfocus gaan en kan je meer levendige, overtuigende en persoonlijke productteksten schrijven.

3. Maak het persoonlijk

Een andere gulden regel die je in je achterhoofd moet houden: Persoonlijke verhalen verkopen.
Verhalen roepen namelijk emoties op en verlagen de rationele drempel. Hierdoor zullen mensen zich meer betrokken voelen en krijgen ze minder het gevoel dat je hen iets probeert te verkopen. De emoties van je klanten aanspreken aan de hand van storytelling is dan ook een van de meest effectieve marketingtechnieken.

Maar hoe maak je het persoonlijk?

Gebruik een echt verhaal van jezelf of een klant of gebruik je fantasie en verzin een verhaal rond je product. Hiervoor kun je je laten leiden door het journalistieke ‘wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe’-principe. Zorg ervoor dat de lezer de protagonist wordt van het verhaal en zich kan inbeelden hoe hij/zij zich voelt wanneer hij/zij het product heeft of gebruikt. Maar verlies wel niet de tone of voice van je bedrijf uit het oog.

4. Beantwoord vragen en twijfels op voorhand

Mensen zijn van nature uit sceptisch en angst is de grootste vijand van conversies. Vraag je daarom op voorhand af wat de angsten, onzekerheden en twijfels zijn van je klanten en speel hierop in. Waarom zouden mensen je product niet willen kopen? Denk hierover na en stel mensen gerust door hun bedenkingen te minimaliseren en mogelijke vragen op voorhand te beantwoorden.

Bijvoorbeeld:

Wat als het product toch niet is zoals ik het verwacht had?
→ Wij bieden je een bedenktijd van 30 dagen. Tijdens deze periode kun je het product gratis terugzenden indien het niet naar wens is.

Werk eventuele twijfels ook weg door voldoende informatie aan te bieden in de productomschrijving. Wanneer mensen het gevoel hebben dat ze heel wat over een product weten, twijfelen ze natuurlijk een stuk minder. Maar onthoud wat we hierboven gezegd hebben: beperk je tot de essentie en vermijd nutteloze details.

5. Gebruik actieve en specifieke taal

‘We bieden de snelste levering van de buurt’ versus ‘we leveren binnen 10 minuten’

In dit voorbeeld werkt de tweede zin een stuk beter. Waarom? Omdat mensen niet houden van vage beloftes, maar juist concrete dingen willen zien. Hoe specifieker je bent, hoe liever.
Bovendien vinden mensen concrete taal ook betrouwbaarder dan vage superlatieven.

Vermijd dan ook clichés of te algemene beschrijvingen zoals ‘een uitstekende kwaliteit’, maar benadruk de specifieke eigenschappen van je product. Door de specifieke eigenschappen op te sommen, maar je het product tastbaar, makkelijker om over te praten en ook makkelijker om te onthouden.

Daarnaast is het ook erg belangrijk om actieve taal te gebruiken. Vermijd passieve zinsconstructies en zet je lezers aan tot actie. Integreer specifieke call-to-actions zoals ‘bestel nu’ en ‘wacht niet langer’ om je hierbij te helpen.

6. Toon voordelen en eigenschappen

Eigenschappen zijn belangrijk om te vermelden, maar zeggen vaak niet zoveel.
Koppel die producteigenschappen echter aan specifieke voordelen en je hebt meteen een succesformule. Klanten willen namelijk niet enkel weten wat het product allemaal kan, maar vooral wat dat concreet voor hen betekent. Lijst daarom alle specifieke eigenschappen op en leg uit waarom dit voordelig is voor de klant.

In dit voorbeeld vermeldt Bol.com concreet wat voor baat hun klanten hebben bij de eigenschappen van deze actiecamera. Een gewicht van 74 gram? Dat wil zeggen dat de camera erg licht is en je hem dus makkelijk overal naartoe kan nemen. 8 megapixels? Genoeg pixels om geweldige foto’s te maken!

7. Maak het leesbaar

Schrijf teksten voor mensen, niet voor zoekmachines. En zorg ervoor dat je teksten leesbaar zijn.

Hoe? Door precieze en objectieve informatie te geven en korte en simpele woorden te gebruiken in plaats van specifiek jargon.

Bovendien is het belangrijk om na te denken over hoe je je tekst structureert. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je tekst voldoende scanbaar is voor lezers die weinig tijd hebben. Enkele tips die de scanbaarheid vergroten:

  • Gebruik opsommingstekens (bullets, cijfers of streepjes)
  • Maak voldoende gebruik van witregels
  • Woorden in het vet helpen je lezer om de belangrijkste punten uit de tekst te halen
  • Gebruik tussentitels wanneer je tekst meerdere alinea’s telt
  • Voeg visuele elementen toe

Conclusie

De ruimte om je online bezoeker aan te zetten tot conversie is beperkt. Het is dan ook belangrijk om die ruimte optimaal te gebruiken. Goede copywriting vergt tijd en moeite, maar eens je door hebt hoe je de juiste productomschrijvingen moet schrijven, zal je zien dat je conversies de hoogte in schieten. We sommen de belangrijkste puntjes nog even voor je op:

  • Get to the point. Houd je bij de essentie en vermijd nutteloze details.
  • Bepaal wie je ideale klanten zijn en schrijf in functie van hen. Gebruik hiervoor een specifieke tone of voice.
  • Persoonlijke verhalen en emoties verkopen. Laat je klant zich inbeelden hoe het is om een bepaald product te hebben of te gebruiken.
  • Mensen zijn onzeker en het is dan ook erg belangrijk om mogelijke vragen, twijfels en angsten op voorhand uit de wereld te helpen.
  • Vermijd clichés en algemene beschrijvingen, maar gebruik een specifieke en actieve taal.
  • Vermeld alle eigenschappen van het product en koppel die aan een voordeel. Leg duidelijk uit wat je klant wint bij het hebben of gebruiken van dit product.
  • Schrijf leesbare teksten. Geef korte, simpele en objectieve informatie en zorg ervoor dat de tekst scanbaar is.