Wat is neurowetenschap?
Neurowetenschap is de wetenschappelijke studie van het menselijke brein en het zenuwstelsel. Het laat ons toe om beter te begrijpen hoe het brein werkt en hoe het reageert op verschillende invloeden in verschillende scenario’s.
1. Doe aan storytelling
Wil je iemands aandacht? Vertel een verhaal! Ons brein is geprogrammeerd om in verhalen te denken. Storytelling is nog steeds een krachtig medium waar ons brein een grote rol in speelt. Meer nog: de werking van ons brein onderbouwt de kracht van storytelling. Voor ons brein is een verhaal eenvoudiger begrijpbaar en een natuurlijke manier om informatie te verwerken. Ons brein deelt een verhaal op in hapklare brokken om het zo beter te onthouden. Daarnaast gaan we ons als bezoeker ook inleven in een goed gebracht verhaal. Een goed verhaal laat ons voelen wat het hoofdpersonage uit het verhaal voelt. Een goede manier om dit te gebruiken op jouw website is bijvoorbeeld via video. Probeer hierin jouw product voor te stellen door middel van storytelling.
2. Maak gebruik van wederkerigheid of reciprociteit
Wederkerigheid of reciprociteit is een simpel psychologisch fenomeen: als je je bezoeker iets geeft, dan voelt hij zich verplicht om iets terug te doen. Iets betekenisvol gratis weggeven op een onverwacht moment (tips, cadeautje, …) is de start voor het gevoel van wederkerigheid. Ken je die restaurants waar je een pepermuntje, snoepje, .. krijgt na het eten? Dankzij dat gratis pepermuntje stijgt de fooi vaak met 3%. Krijg je 2 pepermuntjes? Vaak stijgt de fooi dan met 14,1%. En ook de kelner, die net voordat je betaalt je komt vertellen dat jullie fijne klanten waren en je nog een extra pepermuntje geeft, zit mee in het complot. Vaak stijgt dan de fooi met zelfs 21%. Researcher David Strohmetz deed dit experiment in 2002 en ook Robert Cialdini, Ph.D., schrijft dat wanneer we niet beantwoorden aan iemand’s extra beetje vrijgevigheid, we een ongeschreven sociale overeenkomst schenden. We voelen ons dan beschaafd en maken een voortdurende vooruitgang mogelijk. Hoe kunnen we dit nu toepassen?
Een goed voorbeeld is het bieden van bijvoorbeeld 5% korting bij de eerstvolgende aankoop of gratis verzending bij eender welk aankoopbedrag. Doe je dit bijvoorbeeld pas bij een aankoopbedrag van 75 euro, dan voelt de koper geen verplichting om iets terug te doen omdat het gewoon een perfecte deal is. Geef je gratis verzending bij eender welk bedrag, dan zal de koper eerder geneigd zijn om iets terug te willen doen. De volgende keer kan je zo bijvoorbeeld vragen om zich in te schrijven op jullie nieuwsbrief.
3. Jouw brein is ontzettend egoïstisch
Wanneer puntje bij paaltje komt gaat jouw brein over in survival modus. Jij bent het enige dat telt, zo is ons brein nu eenmaal geprogrammeerd. Wil je iemands aandacht trekken? Dan kan dat heel eenvoudig met de woordjes ‘jij, jouw, …’ . Een goed voorbeeld hiervan zie je op de website van Google Drive.

4. Zet in op sociaal en emoties
De mens is van nature uit een sociaal wezen en gaat op zoek naar manieren om te communiceren. In het tijdperk van sociale media is het zeker de moeite waard om hierop proberen in te spelen. Susan Weinschenk toont dit aan in haar boek ‘Neuro Web Design: what makes them click?’. Weinschenk toont hierin ook aan dat we sociaal aanvaard willen worden en dat we erbij willen horen.
Toon bijvoorbeeld reviews en gebruikersverhalen op jouw website, het aantal verkopen dat reeds gedaan werd, lijst de populaire producten op op de homepagina, … en zo veel meer.
5. Beperk je keuzes
Te veel keuzes doet je bezoeker net NIET kiezen. We denken vaak dat onze bezoekers veel keuzes willen, maar veel keuzes verhindert net de mogelijkheid om beslissingen te maken. Een overvloed aan keuze mag misschien wel de aandacht trekken, maar hoogstwaarschijnlijk gaat je bezoeker zelfs niets kopen of voor de eerste keuze gaan.
Hoe kan je dit gebruiken als UX designer of als webshop-eigenaar?
Heb je weinig producten? Toon sowieso het product dat je het meest wilt verkopen als eerste keuze. Heb je veel producten? Toon niet te veel producten per pagina. Categoriseer logisch en verspreid de producten over meerdere pagina’s. Beide oplossingen kan je ook perfect combineren.
6. Overtuig met autoriteit
Mensen hebben vaak de gewoonte om experts of mensen met sterke reputatie te geloven. Wanneer de dokter het zegt zal het wel waar zijn, niet? Door het gebruik van autoriteit kan je jouw bedrijf of website geloofwaardiger doen over komen. Hoe kan je een autoriteit worden? Het tonen van citaten van bekende personen over jouw product of merk, het aansluiten bij keurmerken en hun logo’s tonen op jouw website of professionele, kwaliteitsvolle nieuwsbrieven versturen zijn enkele dingen die kunnen bijdragen aan jouw autoriteit. Geloof me, ik ben een UX Expert!
7. Creëer schaarste
Het principe van schaarste bewijst dat mensen sneller geneigd zijn om iets te willen wanneer ze denken dat het maar voor beperkte tijd verkrijgbaar is of dat het bijna uit voorraad in. Schaarste doet een product meer waardevol lijken.
In e-commerce kan dit bijvoorbeeld een kleedje zijn dat bijna uitverkocht is in jouw maat, uitnodigingen voor een beta-launch of zeggen dat een bepaalde aanbieding alleen vandaag nog beschikbaar is. Een andere manier is zoals Booking.com het doet: “Erg gewild! De afgelopen 24 uur 11 keer geboekt”. Bij een hotel dat zo hoog scoort en zoveel kamers boekt in 24 uur moet het nog aantal mogelijke reservaties toch laag zijn, niet? Ik ga nog snel even een kamer boeken!

8. Maak gebruik van commitment & consistentie
Wanneer je jouw bezoeker zo ver krijgt om een kleine stap te zetten op jouw website en zo een band te creëren (commitment), dan blijken ze sneller bereid te zijn om in een latere fase een grotere stap te zetten zoals een aankoop. Mensen tonen namelijk graag consistent gedrag. Wanneer iemand A zegt, zegt die vaak veel gemakkelijker B.
Het gaat erom dat je een grote taak (iemand een product doen kopen, iemand klant maken, …) splitst in kleinere taken. Laat bijvoorbeeld iemand zich eerst inschrijven op jouw nieuwsbrief om een e-book te downloaden, liken op Facebook, … . Kleine verzoeken waarmee je de commitment van jouw bezoeker al hebt. Verzoeken die weinig moeite kosten en weinig risico kennen waardoor bezoekers deze stap wel zullen zetten. En vanaf hier is aan jou om, op een consistente manier, een goede relatie op te bouwen met die potentiële koper of klant. Zorg nu dat je, via volgende kleine stappen, jouw bezoeker naar het eindpunt leidt: die aankoop of contactaanvraag.
9. Gebruik een juiste prijsbepaling
Mensen bepalen de waarde van een dienst door prijzen met elkaar te vergelijken, ofwel ergens anders of tussen de prijzen die jij hen geeft. Het ‘Goldilocks effect’ is hiervan een mooi voorbeeld. Herinner je je het verhaal van Goudlokje? Ze at van de eerste pap en die was te heet. Toen at ze van de volgende pap maar die was te koud. Uiteindelijk at ze van de derde pap en die was perfect.
Dit principe kan je perfect toepassen door jouw bezoekers bijvoorbeeld 3 verschillende keuzes aan te bieden waarvan 2 lokkers zijn: 1 daarvan is de gratis versie waar je eigenlijk niets mee kan en de andere, dat is die veel te dure keuze waar de meeste bezoekers de extra features toch niet nodig hebben. Maar de derde keuze, die waarvan je wilt dat bezoekers ze kiezen, zit er tussenin en zal meestal ook gekozen worden.

Wat kan Inventis als UX expert betekenen voor jouw website?
Er zijn veel mogelijkheden om jouw bezoekers te overtuigen om voor jouw product, dienst of merk te kiezen. De truc is om ze op het juiste moment en op de juiste plaats toe te passen en wij kunnen je daarmee helpen. Wil je graag je website verbeteren? Dan kunnen we zeker eens samenzitten om te bekijken hoe we jou kunnen helpen.