Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

Boek review: Programming in Objective-C 2.0

Geschreven door

Programming in Objective-C 2.0

Mijn interesse om applicaties voor mobiele toestellen te maken was er al van voor er sprake was van de iPhone. Wat me toen tegenhield was de wildgroei aan omgevingen en het ontbreken van goede ondersteuning. Er was wel een mobiele versie van Java, Windows mobile bestond al en Symbian had ook een aantrekkelijk marktaandeel maar geen enkel platform kon me volledig overtuigen.

Met de komst van de iPhone werd mijn interesse terug aangewakkerd. Het platform was stabiel, zeer snel en het uitgebreide framework zou het aanroepen van de hardware (gps, camera, accelerometer) kinderspel maken. Om de mogelijkheden te ontdekken en de programmeertaal Objective-C te leren hebben we bij Inventis twee boeken gekocht:

The iPhone developer's cookbook

Dit boek overloopt alle mogelijkheden én beperkingen van de SDK en per hoofdstuk worden praktische voorbeelden gegeven. Hoewel mijn kennis van de programmeertaal nul was tijdens het lezen, ben ik toch blij dat ik met dit boek begonnen ben. Zie een vorige blogpost.

Programming in Objective-C 2.0

Dit is het perfecte boek voor iemand die vanaf nul moet beginnen met Objective-C en het Apple framework. De schrijver begint bij het uitleggen van enkele basisprincipes die in iedere taal terugkomen en besteedt dan een belangrijk hoofdstuk aan de C taal. Vervolgens introduceert hij Objective-C, een uitbreiding op C, dat voorziet in onder andere object geörienteerd programmeren. De latere hoofdstukken zijn meer praktisch gericht en gaan over geheugenbeheer, bestanden en archivering.
Het is pas op het einde dat er een klein hoofdstuk wordt gewijd aan de grafische schil Cocoa en de iPhone SDK.

Conclusie

Objective-C is een ontzettend krachtige en efficiënte taal, maar de drempel om er mee te beginnen ligt ook wel zeer hoog. Voor iemand met programmeerervaring is dit echter wel het perfecte boek volgens mij. De schrijver begint vanaf nul en weet alles duidelijk te maken met voldoende voorbeelden. Wat mij vooral aanstond is zijn nadruk op efficiënt programmeren en geheugenbeheer. Al vanaf het eerste hoofdstuk kiest hij voor de beste oplossingen, niet de gemakkelijkste.

Nu ik de basis ken is het tijd om mijn eerste applicatie te ontwikkelen. Welke dat wordt lees je ongetwijfeld in een volgende blogpost. Tips en links naar handige sites zijn welkom! Win het boek Programming in Objective-C 2.0