Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

Boek review: The 4-Hour Workweek

Geschreven door

the 4 Hour Workweek

Via "the 4 Hour Workweek" geeft Tim Ferriss zijn visie op werken en leven, hij gaat hierin erg ver, zelfs vaak iets te ver naar mijn mening. Daarom is het interessant om als lezer zelf te bepalen wat je uit het boek wenst te halen. Je merkt dit al duidelijk aan de 4 titels van de hoofdstukken, definition, elimination, automation, liberation. Hij ziet het vaak zwart/wit en poogt op die manier tijd te besparen, logisch natuurlijk als je per week maar 4 uur mag werken. Echter moet ik hem volgen in het feit dat je perfect 4 uur per week kan werken, “If you had a heart attack and had to work two hours per day, what would you do?” Als het echt moet dan is het mogelijk, de vraag die we ons dan kunnen stellen is, waarom doen we het niet?

De 80/20 regel staat centraal

Centraal in het boek staat het feit dat je je oude waarden best kan laten varen en een nieuwe kijk moet vormen op hoe je omgaat met je werk. Hier staat de 80/20 regel voorop, waarvan Tim vindt dat we al te vaak 80% van onze tijd bezig zijn met de minst belangrijke zaken en 20% over hebben voor wat echt belangrijk is.

  • 80% of the consequences flow form 20 of the causes
  • 80% of the results come from 20% of the effort and time
  • 80 of company profits come from 20% of the products and customers
  • 80 of all stock market gains are realized by 20% of the investors and 20% of an individual portfolio

Stel je dan vooral de vraag:

  • Which 20% of sources are causing 80% of my problems and unhappiness?
  • Which 20% of sources are resulting in 80% of my desired outcomes and happiness?

Waar wordt het echt interessant?

Persoonlijk laat ik een aantal principes van hem links liggen zoals het feit dat ik me best niet vastklem aan de huidige werkweek (vrees dat onze maatschappij en manier van werken dit al te vaak niet toelaat). Werken waar en wanneer je dit wenst is mogelijk, maar dan moet je eerst een stevig vast inkomen (Win for life) hebben waar je maandelijks op kan rekenen. Het boek begint naar mijn mening pas echt interessant te worden als hij grappige voorbeelden aanhaalt die je echt tijd kunnen besparen:

  • Zo stuurde hij een mailtje naar al zijn medewerkers waarin hij stelde dat de klanttevredenheid het belangrijkste was binnen zijn bedrijf. Daarom mochten ze vanaf dat moment alle vragen rond problemen die minder dan $ 100 zouden kosten zelf beantwoorden. Ze moesten geen toestemming meer vragen aan hem en mochten dit op eigen houtje beslissen. Natuurlijk had hij achter de schermen berekend dat de tijd die hij hiermee uitspaarde meer waard was dan het geringe verlies van foute beslissingen.
  • Lees geen kranten, dat is puur tijdverlies, maar lees op weg naar het werk de headlines van kranten die anderen vasthouden. Daarnaast ga je ’s middags best even bij je collega’s zitten tijdens de lunch met de vraag “Staat er iets interessants in de krant vandaag?”. Het resultaat is volgens Tim dat ze alle oninteressante artikels toch niet navertellen en enkel de belangrijke gebeurtenissen zullen opsommen.
  • Zie je iemand in de buurt van je kantoor, neem dan snel de telefoon op en doe alsof je aan het bellen bent. Wenst hij of zij iets te vragen dan zeg je dat het snel moet aangezien je iemand aan de lijn hebt. Het resultaat is dat ze geen kwartier blijven hangen en onbelangrijke zaken vertellen maar alles in 2 minuten kunnen afhandelen.

Conclusie

Naar mijn mening is het boek een aanrader omdat hij een interessante visie heeft op het leven. Daarnaast geeft de auteur van dit boek je ook nog een korte cursus speed reading, leert je hoe je goedkoop kan overleven in het buitenland en legt je zelfs in 3 korte stappen uit hoe je wereldkampioen kickboksen kan worden zonder er langer dan enkele weken voor te trainen. Het boek is een gezonde mix van enkele zwart/wit regels en logische feiten die je aanzetten tot denken hoe je zelf tijd kan besparen.

Heb jij the 4 hour week ook in je bezit? Heb je het reeds gelezen? Laat dan zeker jouw mening hier achter, benieuwd welke jou ervaring was.
Win het boek