Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

Boek review: Thinking with Type

Geschreven door

Thinking with Type De auteur, Ellen Lupton, beschrijft kort maar duidelijk het onderwerp typografie: "Typography is what language looks like!", de manier waarop taal weergegeven wordt. Een knappe voorstelling hiervan en meer uitleg over de het concept "Typografie" wordt weeral duidelijk in onderstaande clip.


 

Letter, text en grid

Het boek werd opgesplitst in drie delen: letter, text en grid.

Letter

Het eerste deel, letter, vertelt de geschiedenis van typefaces en hun evolutie sinds de pers.
Het ontleedt de anatomie en de vormen van de letters. Het geeft een beeld over het designen van typefaces. Baselines, bowls, serifs, ascenders, descenders, crossbars, ... komen hier uitgebreid aan bod.

Thinking with Type - Letter

Text

Het tweede deel, text, leert ons wat er gebeurt wanneer we met bovenstaande letters verder gaan en hen als tekst gaan gebruiken. Het gebruik van concepten zoals kerning, tracking, line spacing, alignment en hierarchy worden hier verder in detail uit de doeken gedaan.

Thinking with Type - Text

Grid

Het derde en laatste deel, grid, legt uit hoe het gebruik van grids van belang is bij het voorstellen van goed leesbare teksten. Zo wordt er meer uitleg gegeven over single- en multicolumn grids, modular grids, ... . Zeker ook het lezen waard.

Thinking with Type - Grid
 

Praktische oefeningen

Elke sectie van het boek begint met een fijn te lezen uitleg over het onderwerp en eindigt met een set van praktische oefeningen. Zo kan je, op een eenvoudige manier, het besproken onderwerp omzetten in de praktijk. Ook krijg je per sectie enkele praktische goede én slechte voorbeelden van vooraanstaande designers.
 

Conclusie

Het boek is een leuke aanwinst voor designers, al dan niet met een interesse voor typografie.
Een tof, vlot leesbaar boekje waarin de basisonderwerpen over typografie op een duidelijke manier uitgelegd en geïllustreerd worden. Je leert er gemakkelijk het concept "typografie" mee begrijpen. Als toevoeging op het boek is er ook een website http://www.thinkingwithtype.com met enkele tools voor docenten en oefeningen. Dankzij dit boek leerde ik alvast de anatomie van letters beter begrijpen om ooit zelf eens een typeface te designen.

Heb jij dit boek ook in je bezit? En heb je het reeds gelezen, laat dan jouw mening erover hier achter in onze reacties.
Win het boek