1. "Metatags helpen je website vooruit in de resultatenlijst."
Het grootste misverstand is zeker en vast dat van de metatags. De reden waarom iedereen denkt dat ze zo belangrijk zijn, berust niet op een onwaarheid. Vroeger was dit ook zo, maar door veelvuldige blackhat praktijken heeft men dit criterium uit het algoritme gehaald. Voorheen was het nog mogelijk om de zoekwoorden waarvoor men wou scoren simpelweg tussen de metatags in de <head> van de html-code te plaatsen, het gedeelte dat wel informatie over de pagina omvat maar niet weergegeven wordt in de browser. Doordat na verloop van tijd iedereen allerlei populaire doch irrelevante zoekwoorden als 'seks', 'geld' en 'gratis' in hun website begon te proppen, scoorden de websites met de meest populaire trefwoorden het best in plaats van diegene die de meest relevante website hadden naargelang de zoekopdracht. Na aanpassing van het algoritme had deze metatag geen enkele invloed meer op de ranking.
Toch bevatten de meeste websites nog steeds metatags. Deze hebben niet het doel om je website gemakkelijker terug te laten vinden, maar dragen bij tot een beter overzicht in de resultatenlijst. We maken hier echter een onderscheid tussen de keyword metatag, waarin je in een aantal trefwoorden noteert waarover de pagina gaat, en de description metatag waarin een korte omschrijving over de pagina komt. Deze zal eveneens getoond worden in de zoekresultatenlijst en kan bijdragen tot een hoger doorklikpercentage. Vul dus zeker de description metatag van je pagina's zorgvuldig in.
2. "Je website handmatig toevoegen aan zoekmachines is belangrijk."
In de late jaren 90 hadden de verschillende zoekmachines submission forms om je website aan te melden. Je kon toen een aantal keywords opgeven waarvoor je pagina zou moeten kunnen gevonden worden. Deze woorden werden dan toegevoegd aan de index van de zoekmachines. Het spreekt voor zich dat dit bijna een smeekbede voor spam was. Het systeem van trefwoorden doorgeven is dan ook volledig afgeschaft. Desondanks zijn er nog wel zoekmachines die het toelaten om de url van je website door te geven. Het aanmelden van je url zorgt er voor dat de website kan toegevoegd worden aan de index van de zoekmachine, maar geeft geen enkele garantie dat de bestaande website ook effectief zal worden weergegeven in de resultatenlijst.
SEO-specialisten die aanbieden om je website toe te voegen aan 101 zoekmachines moet je al meteen wantrouwen. Er zijn slechts een handvol zoekmachines die er toe doen, met Google en Bing op kop. Een goede website zal heus vanzelf wel in de indexen van zoekmachines opgenomen worden.
3. "Geen of net te veel belang hechten aan keywords."
Dat overoptimalisatie niet werkt of zelfs een averechts effect heeft op de ranking, wisten we al sinds Google’s Panda update. Maar dat neemt niet weg dat we onze website niet moeten optimaliseren voor een aantal trefwoorden. Wanneer je een nieuwe website lanceert, denk je misschien niet onmiddellijk aan het vooropstellen van een aantal keywords. Nochtans is dit wel nuttig om zeker niets aan het toeval over te laten en om geen trefwoorden over te slaan.
Neem nu bijvoorbeeld een accountant die zichzelf voorstelt aan de hand van een kort tekstje. Hij zal de woorden ‘accountant’, ‘Hasselt’ en ‘boekhouding’ in zijn introtekst opnemen. De meeste accountants zullen niet graag afgeschilderd worden als boekhouder, omdat zij daarvoor drie jaar extra gestudeerd hebben. Toch zullen veel mensen zoeken op dit trefwoord. Om dan toch ook te scoren voor dit trefwoord ga je het toch ergens moeten weergeven op je website. Eventueel kun je dit oplossen door te vermelden dat je na je studies van ‘boekhouder’ je diploma behaalde als ‘accountant’. Zo vermeld je beide trefwoorden.
Belangrijk is echter wel dat de trefwoorden waarvoor je wil dat je website gevonden wordt voldoende terugkomen in je pagina. Zet ze daarom niet enkel in je tekst, maar gebruik ook afbeeldingen met deze trefwoorden, laat ze terugkomen in titels en subtitels en maak ze vetgedrukt om het belang aan te tonen. Maak je echter geen zorgen om "keyword density", gebruik keywords natuurlijk en met mate, overdaad schaadt. De ideale keyword density bestaat niet!
4. "Hoe meer links, hoe beter!"
Deze stelling lijkt op het eerste zicht misschien correct, maar dit is toch lang niet altijd waar. Naast content is linkbuilding een belangrijke methode om een goede ranking te verkrijgen. Maar niet alle links die we krijgen, helpen ons vooruit. Het spreekt voor zich dat websites met een zekere autoriteit een grotere invloed hebben. Pagina’s met een slechte reputatie in Google zoals linkfarms en spamwebsites daarentegen kunnen je website ook weer naar beneden brengen in de ranking. Dit wetende is het belangrijk dat we enkel aan linkbuilding doen met kwalitatieve websites met meerwaarde. Daarnaast linken we best ook enkel met relevante websites. Google beschouwt links tussen relevante websites als belangrijker dan links tussen sites die totaal niets met elkaar te maken hebben qua onderwerp.
Wat nog beter scoort dan een linkruil is een link waar we niet hebben naar moeten vragen. Laten we ons daarom focussen op het creëren van content die zo onweerstaanbaar is dat men zelfs ongevraagd en zonder tegenprestatie een link legt naar je pagina.
5. "Een prachtige website met de nieuwste snufjes trekt het best bezoekers."
Iedereen wil een mooie website, maar het is eerder een kwestie van de meest gebruiksvriendelijke website te hebben dan de mooiste. Door gebruik te maken van Flash kan je misschien wel de mooiste grafische ontwerpen creëren, maar als ze moeilijk indexeerbaar zijn, gaat onze zoekmachine er geen bezoekers naartoe kunnen sturen. Denk daarom in de eerste plaats liever aan zaken als een goede navigatie en de laadtijd van je website.
Door middel van een eenvoudige regel code kun je checken of de zoekmachine alles leest of nagaan of er bepaalde stukken niet indexeerbaar zijn. Zet http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache: in je browser en plaats vlak achter deze code de url van je website zonder de www. Je krijgt meteen te zien hoe de zoekmachine je pagina leest en kan op die manier werken aan een alternatieve pagina met tekst voor de zoekrobot.
6. "Wie het meest betaalt, krijgt de hoogste ranking."
Dit is enkel van toepassing bij de betalende resultatenlijst. SEO (Search Engine Optimization) wordt wel vaker verwisseld met SEA (Search Engine Advertisement). Bij SEO draait het om op een natuurlijke wijze een hoge ranking te krijgen, terwijl je bij SEA betaalt om je keywords bovenaan of aan de rechterkant van de pagina te laten verschijnen. Daar komt de hoogste bieder inderdaad op de eerste plaatsts.
SEA kan vooral interessant zijn om te adverteren op specifieke trefwoorden zoals ‘websites bouwen met passie’ en ‘responsive websites maken’. Deze zoekwoorden zijn goedkoper dan te adverteren op algemene trefwoorden zoals ‘webdesign’ en ‘websites maken’ en zullen eerder gebruikt worden door klanten die klaar zijn om een aankoop te maken. Bij de voorgaande stap waar klanten eerder op zoek zijn naar algemene informatie dan naar een bepaald product is het echter belangrijker om te focussen op SEO om zo hoog mogelijk te scoren in de organische zoekresultaten.
Advertenties staan los van de organische zoekresultaten. Adwords is overigens niet opgenomen in het algoritme en heeft dus op geen enkele manier een invloed op de rangschikking.
Wil je ook weten wat wel werkt? Lees dan ons e-book over SEO en wij vertellen je welke factoren er een invloed hebben op de ranking.