Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

Een HTML sitemap of een XML-sitemap om te scoren in Google?

Geschreven door

xml-sitemap-vs-html-sitemap

Wat denken we bij Inventis hierover?

Persoonlijk ben ik nooit overtuigd geweest van het nut van een XML-sitemap, bij Inventis projecten werken we nooit met XML-sitemaps, tenzij de klant daar uitdrukkelijk om vraagt. Waarom gebruiken we geen XML-sitemaps? Ik was/ben er rotsvast van overtuigd dat wanneer een site over een goed uitgewerkte informatie architectuur beschikt en voorzien wordt van een goede basis zoekmachine optimalisatie, Google zonder problemen de site correct en grondig zal indexeren. De meeste websites die Inventis ontwikkelt zijn wel voorzien van een HTML sitemap, deze sitemap voorzien we echter niet enkel voor SEO doeleinden maar zeker ook om de usability van de site te verhogen. Gebruikers kunnen immers een goed ontwikkelde HTML sitemap gebruiken om snel informatie te vinden.

Harde bewijzen?

Tot gisteren was mijn visie omtrent dit onderwerp enkel gebaseerd op een zwaar vermoeden en ervaring, een echt bewijs was er niet. Gisteren verscheen er echter een video op het Google Webmaster Central Channel op Youtube met de titel: "Which is better: an HTML site map or XML Sitemap?". Hierin verklaart Matt Cuts, een medewerker van Google, dat XML sitemaps geen voordeel bieden tegenover HTML sitemaps en dat als je er 1 zou moeten kiezen een HTML sitemap de voorkeur verdient. Zie hier de video:

Conclusie

Een HTML sitemap is en blijft onze eerste keuze! Een XML sitemap zullen we enkel op een expliciete vraag van de klant ontwikkelen omdat deze geen meerwaarde biedt voor een site met zowel een goede informatie architectuur, als een goede basis SEO, als een HTML sitemap.