Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

Een week zonder Flash, ik ga de uitdaging aan

Geschreven door

Een week zonder flash

Helaas staat HTML5 nog in zijn kinderschoenen en zijn de browserfabrikanten er nog niet over uit welke video codecs ze in de toekomst gaan ondersteunen. Aan de andere kant ontbreken er bij Flash(applicaties) vaak de nodige usability elementen en wordt het toch beschouwd als een zware plugin die veel van je systeem vereist.

Om een beetje duidelijkheid te scheppen in enerzijds de volwassenheid van HTML5 en anderzijds de noodzaak van Flash heb ik een week geleefd zonder Flash plugin. Hieronder mijn objectieve resultaten.

Voordelen

YouTube

YouTube biedt een experimentele optie aan om video's in HTML5 te tonen. Deze moet je even handmatig activeren per browser maar werkt nadien vrij vlot. Voorlopig ontbreken er enkele opties zoals volledige schermgrootte maar al bij al worden de video's in een goede kwaliteit en snelheid afgespeeld. Spijtig genoeg zijn nog maar een beperkt aantal video's beschikbaar zonder Flash plugin dus echt bruikbaar kan je dit nog niet noemen.

Browser snelheid

Mijn browsers en systeem werden een stuk minder belast. Vaak heb ik 20-30 tabs openstaan met websites die vol zitten met Flash elementen zoals video's, header animaties en banners. Zonder Flash bleef mijn systeem snel werken en reageerden mijn browsers opvallend vlotter.

Banners

Een grote ergernis op het internet zijn de banners gemaakt met Flash. Ik moet hier ongetwijfeld niet vertellen hoe irritant deze kunnen zijn. Zeker met 30 tabs open is het een ware hel om net die pagina te vinden waarop die ringtone reclame lawaai zit te maken. Deze dingen zijn uiteraard niet te wijten aan de Flash technologie zelf, maar ik heb er in ieder geval een week lang geen last van gehad.

Nadelen

Online video

YouTube doet een dappere poging om alternatieven aan te bieden, maar helaas is dit niet het geval bij andere aanbieders. Ook worden veel video's embedded op de “oude” manier waarbij je verplicht bent om de Flash versie te bekijken. Tegenwoordig kunnen ook ingevoegde video's gebruik maken van HTML5 video. Na een week kan ik echter besluiten dat online video's kijken zonder Flash absoluut geen optie is.

Google Analytics

Een grote verrassing kwam er toen ik Google Analytics opende. Bijna alle grafieken worden hier weergegeven met behulp van Flash. Er is geen fallback naar bv een statische afbeelding voorzien dus voorlopig is Google Analytics zo goed als onbruikbaar zonder Flash. Met de opkomst van enkele goede Javascript libraries voor grafieken zie ik hier wel snel verandering in komen. Ik verwacht zelfs dat hier voor het einde van het jaar wel eens een grote verandering in kan plaatsvinden. Flash gebruiken voor grafieken en animaties is niet langer een vereiste.

sIFR

Enkele jaren geleden werd er veel gebruik gemaakt van sIFR, een op Flash gebaseerde technologie om mooie titels te maken op websites. Een stukje Javascript zoekt titels op een pagina en vervangt ze door een Flash object. Door het ontbreken van Flash heb ik gemerkt dat veel scripts hierop “breken” en dat ook verder scripts op de pagina niet worden uitgevoerd. Op die manier heb je dus niet alleen lelijke titels, maar ook een site die functionaliteit mist.

Conclusie

Persoonlijk ben ik al jaren tegenstander van Flash. Het is een vertragende factor (zeker op niet-Windows computers) en zorgt voor grote frustratie op de vele momenten dat ik met het toetsenbord navigeer. Toch heb ik tijdens mijn Flashloze week ondervonden dat we er voorlopig nog niet helemaal afstand van kunnen nemen. Vooral online video hangt nog volledig af van Flash players. We moeten toegeven dat ook onze eigen Inventis site voorlopig niet helemaal zonder Flash kan. Er wordt achter de schermen gewerkt aan een nieuwe website dus ook dit zal in de toekomst geen issue meer zijn. Online is er een duidelijke verschuiving bezig naar oplossingen met CSS3/HTML5/Javascript waardoor de situatie binnen een jaar wel eens heel anders kan zijn. Tot het zover is ga ik werken met een Flash-blocker die standaard alleen video's en Google Analytics toelaat.

Mogelijk heb je heel andere meningen of ervaringen op het vlak van Flash? Laat dan zeker van je horen in de reacties.