Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

Hoe ziet de gereedschapskist van onze designers eruit.

Geschreven door

Hoe ziet de gereedschapskist van onze designers eruit.

Door onze teamleden voor een groot deel te laten kiezen met welke software ze werken, worden er binnen het team veel tips uitgewisseld over nieuwe programma’s die ze tegenkomen. Zo komen ze vaak op de proppen met software die het creatief proces bevorderen en hun workflow verbeteren wat designen betreft. We laten ze enkele bekende en minder bekende applicaties die ze gebruiken met u delen:

Bart Vandebeek:

 • Photoshop
  Eerlijk gezegd gebruik ik Photoshop omdat ik het mij na zoveel jaren volledig eigen gemaakt heb en niet graag van iets afstap dat voor mij werkt. Photoshop blijft voor mij dus dé webdesign applicatie, ook al zal Fireworks op sommige vlakken vast beter scoren.
 • Axure
  Als Information Architect vind ik tot nu toe Axure de meest handige applicatie om wireframes, prototypes, flows en specifications te genereren. Met behulp van onze eigen ontwikkelde widgets is het uittekenen van een wireframe mogelijk in een zeer korte tijdspanne.
 • Evernote
  Als digitaal knipselalbum heb ik al vele dingen geprobeerd, zelfs een afgeschermde Wordpress installatie om inspiratie te bewaren, maar niets voldeed perfect aan wat ik nodig had. Tot ik Evernote 2 jaar geleden leerde kennen. Via Evernote bewaar ik mijn ideeën, screenshots, foto’s, inspiratie en memo’s online. Dat het synchroniseert met vrijwel alle mogelijke toestellen is natuurlijk een pluspunt.
 • SugarSync
  Het gebeurt regelmatig dat ik ‘s avonds van thuis uit een wireframe of design eens opnieuw wil opendoen omdat ik net op dat moment een idee krijg, om dan te merken dat ik het vergeten ben naar mijn Dropbox te slepen. SugarSync kan in dat geval al veel oplossen, door online back-ups van alle bestanden te bewaren, ook in de juiste mappenstructuur.
 • Grooveshark Desktop App
  Een leuk deuntje tijdens het werken maakt alles toch zoveel beter, niet?
 • Dribbble, Ember en Flickr
  Websites als www.dribbble.com, www.emberapp.com en www.flickr.com zijn handig om inspiratie op te doen voor designs (maar ook het wireframen) en te delen (hoewel ik dat laatste vaak vergeet).
 • Rekenmachine
  960.gs, 978.gs, blueprintcss, ..., zijn op zich mooie 'hulpmiddeltjes' wanneer je aan een basis gridbased design wil beginnen en daar blijft het bij. Wanneer een design al wat complexer wordt, bereken ik mijn grid zelf op basis van de content. "Start designing from the content out, rather than the canvas in.", Mark Boulton. (http://www.markboulton.co.uk/journal/comments/a-richer-canvas)

Gert Bangels

 • Photoshop
  Here is where the magic happens. Veel uitleg hoort er niet meer bij dit programma, it gets the job done. Foto's bewerken, leuke grafische effecten, pixelperfecte details & oneindige mogelijkheden met typografie zijn een aantal mogelijkheden die piece of cake worden met Photoshop.
 • Illustrator
  Ik gebruik Illustrator voornamelijk om logo's en wat bijkomende elementen te creëren voor mijn designs. Een aantal van mijn favoriete effecten binnen Illustrator zijn Live Trace, Blend en 3D text. De tool bij uitstek is natuurlijk de pen tool.
 • Dribbble
  Hedendaags webdesign is een zeer gedetailleerde vorm van grafisch werk. De juiste balans vinden tussen elementen en kleuren, met de gebruiker in het achterhoofd, is een succesformule voor goed design. Op dribbble.com vergaar ik de nodige inspiratie van top (web)designers.
 • Apophysis
  Met Apophysis kan je leuke glows en lightning-effects gaan renderen die gebruikt kunnen worden voor het ontwerpen van een coole achtergrond. Deze fractal flame tool bevat heel wat mogelijkheden en de resultaten staan vaak mooi in mijn ontwerpen.
 • Colourlovers
  Colourlovers is dé webapp voor het ontdekken en uitwerken van kleurenpatronen. Onder het menu Create kan je op een makkelijke manier kleurprofielen en patronen samen stellen als basis voor je nieuwe webproject. Je kan uiteraard ook op zoek gaan in de bestaande kleurencombinaties.
 • Genetica
  Een website bestaat vaak uit allerhande repeatable tiles. Online kan je heel wat vinden maar met deze texture editor maak je ze lekker zelf op een erg hoge resolutie. Enkele voorbeelden vind je hier: http://www.spiralgraphics.biz/packs/index.htm
 • Axure
  Ieder goed design begint met een wireframe. Bart, onze Information Architect maakte voor ons de nodige libraries. Een lightbox of selecteerbare tabs? Het is allemaal mogelijk met Axure.

Bjorn Van Houtte

 • Photoshop
  Photoshop is uiteraard een onmisbaar programma voor een webdesigner. Het is dan ook de applicatie waar ik het grootste deel van mijn tijd aan besteed.
 • Illustrator
  In combinatie met Photoshop ook een onmisbare applicatie. Vectoren en grafische elementen die we aangeleverd krijgen in EPS, AI, etc. worden verwerkt in Adobe Illustrator. Illustrator is ook dé tool voor het maken van logo's.
 • Twitter
  Via Twitter blijf ik dagelijks op de hoogte van updates op webdesign galleries. Het is voor mij dan ook een belangrijke bron van inspiratie.
 • Designers.mx
  Voor mij is muziek belangrijk tijdens het designen. Designers.mx is een website waar je gratis muziek kan streamen. De website bevat mixtapes van bekende designers in de wereld, met muziek waar zij het beste mee werken. Zo’n mix opzetten garandeert concentratie voor mij.
 • Active Collab
  Dé tool voor het beheren van onze projecten. In Active Collab delen we bestanden met collega’s, kunnen er eenvoudig opmerkingen op het design gegeven worden en wordt iedereen op de hoogte gehouden van het project.
 • CSSmania, Smashing Magazine, Selected webdesign,...
  Enkele websites die ik dagelijks een bezoekje breng. Dit zijn niet bepaald applicaties, maar toch zeker nuttige websites voor collega-webdesigners. www.cssmania.com, smashingmagazine.com, www.selected-webdesign.com.

Het is wel duidelijk, hoewel er een aantal gemeenschappelijke applicaties zijn zoals Photoshop of Axure, dat de designers ieder op hun manier toch op zoek gaan naar inspiratie en een vlotte workflow. We laten ze dan ook vrij in hun keuze voor bepaalde software, aangezien ze zo ieder de creatiefste resultaten kunnen brengen. Opmerkelijk in dit overzicht is de opkomst van webapplicaties, zoals dribbble, designers.mx of Active Collab, waar we 2 jaar geleden geen enkele web applicatie terugvonden in ons overzicht.

Heb je zelf nog een leuke tool gevonden om te delen met hen, plaats ze zeker in de reacties hieronder!