Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

Internet Explorer 9 Beta getest en goedgekeurd

Geschreven door

Internet Explorer 9 Beta getest en goedgekeurd

Moderne webstandaarden

De grootste verandering in IE9 is waarschijnlijk de integratie van HTML5. Zo krijg je de mogelijkheid om h.264 video's en geïntegreerde muziekbestanden af te spelen. Door gebruik te maken van de grafische processor krijg je zelfs de mogelijkheid tot online gaming in de browser. Ook CSS3, SVG en de vernieuwde JavaScript Engine zijn volledig onderworpen aan een 2000-tal testen om ervoor te zorgen dat IE9 volledig voldoet aan alle standaarden. Internet Explorer 9 zou dan ook beter scoren dan Firefox 4 beta. Chrome en Safari waren helaas wel niet mee opgenomen in deze resultaten.

Interface

De interface van IE9 oogt heel wat frisser dan de vorige IE versies. Het is de bedoeling de site en content in de spotlight te zetten en niet de browser. Zo kreeg Internet Explorer 9 dan ook vernieuwde indeling van de tabbladen, het zoekveld, de adresbalk en de actieknoppen. De adresbalk en het zoekveld werden samengevoegd tot één veld waarin je zowel zoekopdrachten als websites kan opgeven. Zelf kan je aangeven via welke zoekmachine je wilt zoeken, zo is er momenteel al de integratie voorzien met Bing, Wikipedia, Facebook, Amazon en andere zoekmachines.

IE9 is ook voorzien van een tabblad pagina die je in een oogopslag laat zien welke pagina's je veel bezoekt. Een site-indicatorbalk laat zien hoe vaak je een bepaalde website hebt bezocht. Dit alles zou het surfen naar je favoriete websites moeten versnellen.

Verder is Internet Explorer 9 voorzien van een meldingsbalk, die je van informatie voorziet zonder het browsen te onderbreken.

Invoegtoepassingen

Allerhande invoegtoepassingen kunnen je browser aardig vertragen. Hier heeft Microsoft iets op gevonden en ze tonen je hoelang elke invoegtoepassing nodig heeft om op te starten en met hoeveel tijd IE9 dus trager zal opstarten.

Ook de Crash recovery zorgt ervoor dat een crashende website niet je volledige browser zal laten vasthangen, maar dat je hier netjes een melding van krijgt en dat het desbetreffende tabblad opnieuw gestart kan worden.

Een andere nieuwigheid is de downloadmanager. Via deze tool heb je de mogelijkheid om alle downloads te stoppen, pauzeren en te hervatten.

De SmartScreen-filter maakt het surfen veiliger door de gebruiker te beschermen tegen phishing en Malware. Dit doen ze door de download te controleren alvorens deze start met downloaden.

Acid3 Prestaties

Acid 3 is een webpagina ontwikkeld door het Web Standards Project (WaSP) om na te gaan hoe goed de webbrowser omgaat met en voldoet met bepaalde webstandaarden. Er is ook nog een Acid2 (http://www.webstandards.org/files/acid2/test.html) test, maar deze richt zich meer op de ondersteuning van CSS.

Hieronder een kort overzicht van hoe moderne browsers scoren op deze test.

Chrome 6.0.472.59 100/100
Firefox 3.6.10 94/100
IE9 beta 95/100
Safari 5.0.2 100/100
Opera 10.62 100/100

Zoals je kunt zien scoren alle moderne browser 94 of meer op een maximum score van 100. Het valt echter wat tegen dat men er niet in geslaagd is om 100/100 te halen met IE9 terwijl andere browser hierwel in slagen.

Om na te gaan hoe goed de browsers overweg kunnen met HTML5 bestaan er voor IE9 de testdrive en voor Chrome experiments. Dit zijn stuk voor stuk webtoepassingen die gebruik maken van HTML5, maar een vertekend beeld geven. Toepassingen op de IE9 testdrive draaien vloeiend op IE9, maar wat minder op Chrome en omgekeerd.

Integratie met Windows7

Internet Explorer 9 probeert het web een beetje meer naar je desktop te brengen met enkele leuke features. Zo is er de mogelijkheid om websites vast te pinnen op je werkbalk en gebruik te maken van JumpLists. Dit zijn extra snelkoppelingen of onderdelen van de website die door middel van metatags automatisch worden toegevoegd aan je startbalk. Websites zoals Facebook, eBay, HuLU, CNN en Amazon zijn momenteel al voorzien van deze extra's zodat je ze al meteen kan testen.

Bing!

Gisteren is ook de vernieuwde bing voorgesteld die het zoeken veel soepeler en sneller zou moeten doen verlopen. Zo krijg je geen afbeelding meer als achtergrond maar echte bewegende landschappen achter je zoekveld. Door middel van filters worden je zoekresultaten realtime aangepast totdat je het gewenste resulaat gevonden hebt. Bij het browsen tussen de gezochte afbeeldingen ga je ook niet meer moeten wisselen tussen de overzichtspagina en de detailpagina, maar zal er een fotooverzicht bovenaan de detail pagina beschikbaar zijn.

Downloaden

Internet Explorer 9 beta is momenteel enkel beschikbaar voor Windows Vista en Windows 7. Mensen met Windows XP zullen dus op hun honger moeten blijven zitten en het moeten houden bij IE8. Wil je zelf alvast even Internet Explorer 9 testen, dan kan je deze downloaden op de website van microsoft .

Showcases

Microsoft heeft samengewerkt met enkele grote websites en hen de mogelijkheid gegeven hun websites IE9-vriendelijk te maken. Deze websites zijn samengevoegd in een showcase die je hier kan terugvinden.