Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

Inventis challenge 2013

Geschreven door

Inventisteam in lapland

Dag 1: Op naar Kangos!

De wekker laat om 3u van zich horen, het is tijd om op te staan en met kleine oogjes vertrekken we naar Kangos in Zweeds Lapland, iedereen heeft er zin in!. Naar Lapland reizen kost wat tijd en moeite, 3 vluchten later landen we op een met ijs bedekte landingsbaan in Kiruna. De luchthaven van Kiruna lijkt meer op een uit de kluiten gewassen sporthal dan op de internationale luchthavens van Brussel, Kopenhagen of Stockholm.

Wat ons als eerste opvalt is dat om 14u de zon al onder gegaan is, om 15 u we mogen zeggen dat het donker is en de lange poolnacht begint. Aangekomen in de “Pinetree lodge” genieten we van de gezellige warmte en van de duisternis want er is al een hele dag geen elektriciteit in de regio. Zonder kunstlicht zijn het ideale omstandigheden om naar de hemel te turen op zoek naar noorderlicht! Maar naast miljoenen sterren en de melkweg zien we helaas nog geen noorderlicht. Om de reis goed te verteren trekken we er op uit voor een stevige wandeling door de diepsneeuw.

Inventis Challenge 2013

Dag 2: Leren sleeën

Na het ontwaken zien we pas echt waar we terecht gekomen zijn! Een wondermooi wit landschap met een mooie luxueuze lodge. Na een stevig ontbijt is het tijd om gepakt en gezakt (en met knikkende knieën) ons naar het hondenverblijf te begeven. We worden verwelkomd door 60 dolenthousiaste sledehonden die ingespannen in 14 sleeën klaar staan om ons 3 nooit meer te vergeten dagen te bezorgen.

Na de instructies van Johan, onze begeleider, is het tijd om zelf in actie te komen, de ankers los te maken en ons te laten gaan! De honden hebben er zin in, wat een kracht! Met 1 voet op de rem stuiven we weg! Het is de eerste keer deze winter dat deze 3 daagse tocht gedaan wordt, we zijn als het ware een beetje de pioniers van deze winter. De maagdelijk witte diepsneeuw maakt het voor de honden en de mushers extra zwaar, vooral voor de eersten die een spoor moeten vormen voor degene die volgen. Op sommige momenten moeten we de honden helpen door bij te duwen en zelfs mee te lopen, het belooft een zware dag te worden.

De tocht brengt ons over moerassen, bevroren meren en doorheen bossen met 1 constante: het ochtendgloren en avondrood. In deze tijd van het jaar gaan in Lapland de zonsopgang en zonsondergang onmerkbaar naadloos in mekaar over.

Op de tocht komen we enkele obstakels tegen die we moeten overwinnen, zo moeten we voorzichtig 1 voor 1 een dichtgevroren rivier oversteken die ieder jaar normaal pas met nieuwjaar volledig dichtgevroren is. Wij hebben dit jaar het ijs 1 maand vroeger getest en gelukkig was het ijs voldoende dik!

Na een tocht van 52km aan een bewegend gemiddelde van 10,5 km per uur bereiken we moe maar voldaan 2 uur na zonsondergang de hut.

Aangekomen in de hut is het nog niet het moment om languit te relaxen. De honden moeten eerst verzorgd worden, ze krijgen een bed van stro en een welverdiende maaltijd. Na het verzorgen van de honden is het tijd om de kachels aan te maken, water uit de rivier te halen en te koken. Ook de houtkachel in de sauna wordt niet vergeten! De sauna wordt op enkele uren tijd van -10 naar +70 graden gebracht, dat hebben we wel verdiend!

Als avondeten staat er moose stew op het menu, in Lapland wordt er veel op eland gejaagd en dus ook veel eland gegeten. smaklig måltid! Een lekker einde voor deze mooie dag!

 

Inventis Challenge

Dag 3: De weg naar het Noorderlicht

Om 7u worden de honden voorzien van een stevige maaltijd want vandaag staat er weer een zware dag op het programma, we moeten weer 46 km verder. Een stevig ontbijt is dus zeker geen overbodige luxe.
Vandaag moeten we zelf onze honden voorzien van hun harnassen en voor onze slee spannen. Wanneer je de honden van de wachtlijn aan de hand naar de slee brengt voel je pas echt de trekkracht, ze willen maar al te graag terug lopen! Zoals de begeleider terecht zei: “they are born to run!”

Wanneer iedereen klaar is gaan we weer met 1 voet op de rem op pad want de honden zijn weer niet in te tomen. Na een tijdje voelen we dat er een duidelijk temperatuursverschil is ten opzichte van de vorige dag. Als we neerdalen in een moeras dalen ook de temperaturen tot -22 graden, dit is waar we voor gekomen zijn! Wimpers, wenkbrauwen en baarden bevriezen meteen en iedere traan vormt direct een ijsbolletje. Een muts en balaclava zijn hier echt geen overbodige luxe.

Na enkele uren lopen over zwaar terrein met veel diepsneeuw wil 1 van mijn honden plots niet meer lopen. Daar sta je dan… Frodo had een suikerdip en zat zonder energie, sporters weten ongetwijfeld dat dit iedereen kan overkomen, een hond ook dus. De oplossing: Frodo in de slee laden, voorzien van een snack, een soort energiereep voor honden en dan weer verder met 3 honden. Met 3 honden voor de slee en 1 hond in de slee moest ik zelf een stuk harder werken om door de diepsneeuw en over de heuvels te geraken. Zweten bij -22 graden is dus ook mogelijk! Gelukkig kwam Frodo weer bij z’n positieve na de middagpauze en was hij weer klaar om te lopen en trekken alsof er niets gebeurd was.

De zware omstandigheden tijdens de toch kruipen wel in de kleren, zowel bij de honden als bij de mushers. De laatste kilometers worden dan ook heel zwaar en lijken eindeloos te duren maar iedereen bereikt weer moe maar voldaan de hut. Tijd om op krachten te komen is er pas nadat de honden weer hun verzorging en slaapplaats hebben gehad. Tijdens het verzorgen van de honden werden we beloond met een uniek schouwspel aan de hemel. We zien een prachtig dansend noorderlicht waar zelfs de gids van onder de indruk was. Dit was meest indrukwekkende schouwspel van dit jaar volgens hem.

Noorderlicht

Dag 4: Ijskoud genieten

Na wat Zweeds Knäckebröd als ontbijt is het weer tijd om op pad te gaan. Onze gids merkt op dat we het inspannen van de honden onder de knie beginnen te krijgen. We zijn een half uur sneller klaar dan de vorige dag. Vandaag staat er weer een tocht van een kleine 50km op het programma, geen tijd te verliezen dus!

Met temperaturen tot -25 graden vindt zelfs de gids het koud vandaag. Hij weet ons te vertellen dat wanneer het topje van je neus begint te tintelen en er bevriezingsverschijnselen optreden het ongeveer -25 graden is. We ondervinden aan de lijve dat onze technologische snufjes niet bestand zijn tegen deze temperaturen, IPhones, GoPros en alles wat op batterijen werkt heeft zwaar te lijden onder de koude. 5 minuten in deze temperaturen is genoeg om je IPhone te laten uitvallen.

Wat me vandaag opvalt is dat we op 3 dagen tijd nog geen levende ziel zijn tegengekomen. We hebben op een dikke 100km slechts 1 weg gezien, deze 2 maal overgestoken maar voor de rest geen teken van de bewoonde wereld gezien. Er was enkel het geluid van de wind, de slee en de honden om ons te vergezellen. Verder afgezonderd van de bewoonde wereld zijn we nog niet geweest denk ik.

Als we na 3 mooie maar vermoeiende dagen terug de Pinetree Lodge bereiken kunnen we ons opwarmen in de sauna en genieten van een traditioneel Noors kerstdiner. De kerstsfeer zit er hier duidelijk al in en een witte kerst is hier steeds gegarandeerd!

Na het eten krijgen we nog een prachtig dessert van noorderlicht en niet een klein beetje. De hele hemel wordt van horizon tot horizon gevuld met een indrukwekkend bewegend lichtspektakel. We hebben echt geluk tijdens onze trip, 2 van de 4 nachten noorderlicht is een beetje zoals de Lotto winnen!

panorama hut Inventis Challenge

Dag 5: Een mooie afsluiter

Bij het opstaan zien we dat het sneeuwt. De verse sneeuw zorgt direct voor een nog gezelligere winterse sfeer. Ontbijten bij een warm haardvuur, met zicht op een sneeuwlandschap om u tegen te zeggen, sluit ons perfect verblijf in de Pinetree Lodge af.

Op weg naar de luchthaven houden we nog halt aan een elandopvangplaats. Elanden blijken heel indrukwekkende dieren te zijn als je er naast staat. Met een schofthoogte tot 2 meter en een gewicht tussen 500 en 800 kg staat dit beest zeker zijn mannetje. De gids vertelt ons dat een eland tot 60km/u kan lopen en tot 2,5 meter hoog kan springen uit stand, niet slecht voor zo’n kolos! Zweden zijn echte elandjagers en ieder jachtseizoen worden er zo’n 100.000 elanden geschoten om de populatie in toom te houden. Nu is het tijd om terug naar huis te gaan! Het zit er op.

Team in het noorderlicht

Deze challenge is weer een ervaring om nooit meer te vergeten, de tocht door het mooie Lapland vergezeld van 60 trouwe honden en het schouwspel van het noorderlicht heeft op iedereen een indruk nagelaten voor het leven!

De foto's kan je bekijken op http://www.flickr.com/photos/inventis/sets/72157638380054905/

Bekijk zeker ons videoverslag

Teambuilding is op z’n best als het ijs en ijskoud is! Weer een ervaring om nooit te vergeten!

Lees ook de verslagen van onze vorige Challenges: 2011 Midnightsun Marathon, 2012 een tocht door de Pyreneeën.