Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

Inventis Linkdump - September '11

Geschreven door

Inventis Linkdump

Dankzij onze Play Blog blijft iedereen op een makkelijke en vlotte manier op de hoogte van het reilen en zeilen in onze sector. Regelmatig stromen er ook dingen door van de Play Blog naar onze projecten. Maar … omdat we niet egoïstisch willen zijn en aangezien onze Play Blog niet public is laten we maandelijks een selectie van de meest interessante links doorstromen naar de Inventis Blog. Een beetje zoals #linktuesday maar dan maandelijks.

Ben je zelf nog een leuke of interessante link tegengekomen, aarzel dan niet om een reactie achter te laten op deze blogpost!

Ruckusing

Velen onder jullie hebben zeker en vast al wel gehoord van versiebeheersystemen zoals git, svn of zelfs van mercurial. Door gebruik te maken van een versiebeheersysteem kunnen programmeurs makkelijker samenwerken en bugs sneller opsporen. Uiteraard werkt dit prima voor code, maar voor versiebeheer van databases is git bv. niet heel geschikt. Daarvoor is Ruckusing uitermate geschikt. Ruckusing laat toe om snel en eenvoudig naar een vorige database versie terug te keren of te updaten naar een nieuwe versie van een collega. Omdat het niet zo eenvoudig is om meteen alle commando's vanbuiten te leren, kun je best deze cheatsheet er even bij halen. Deze cheatsheet bevat nagenoeg alle functies van Ruckusing op één A4 blad, een prima geheugensteuntje dus!

Flexslider

Tot enkele jaren terug werden de resoluties van schermen enkel maar groter en groter, tot het moment dat de mobiele apparaten hun opmars maakten. Bij het ontwikkelen van een website moet je hier dus ook rekening mee houden. Echter kan je niet voor elke resolutie een nieuwe website ontwikkelen. Responsive design is de oplossing. Dat wil zeggen dat je website automatisch aangepast wordt aan de resolutie van de browser. De mobiele bezoeker zal vrijwel dezelfde inhoud van een website zien als een gewone bezoeker, enkel zal de inhoud anders gepositioneerd en geschaald worden. Helaas zijn de meeste plugins van jQuery niet voorzien op responsive design en behouden ze hun vaste breedte. Eén plugin die we zeker aanraden en volledig responsive is, is de Flexslider, een zeer kleine maar prachtige fotoslider.

Veilige wachtwoorden

Een veilig wachtwoord kiezen is altijd een vervelende taak, we gaan er vaak van uit dat een cryptisch wachtwoord met veel vreemde tekens en cijfers makkelijk te onthouden is. Wie heeft er zelf nooit een wachtwoord gehad in de vorm van "pa55sw0rd"? Vivek Girotra maakt echter een goede analyse van hoe veilig en makkelijk te onthouden dit soort wachtwoord is. En de uitkomst is eerder verrassend. Een wachtwoord in de vorm van een makkelijk te onthouden zin met enkele niet vaak voorkomende woorden is veel veiliger dan een moeilijk te onthouden kort wachtwoord. "Mijn lievelingsdier is een kat" is dus minstens even veilig tegen de vaakst voorkomende passwordhacks als "4$ed1d?". Straf hé! Bron

Introductie tot rel="next"

Iedereen kent ondertussen het gebruik van rel="canonical" om aan te geven dat je pagina duplicate content bevat. Maar sinds kort kan je in je code ook aangeven wat de volgende (en vorige) pagina is van je overzicht of artikel. Door gebruik te maken van rel="next" en rel="prev" laat je Google weten dat de inhoud over meerdere pagina's verspreid is. Zo kan Google het in de toekomst direct aangeven als het zoekresultaat over meerdere pagina's bestaat en als dit de eerste pagina is. Bron

Fitvid

Eén van de nieuwste rages in webdesign is Responsive Design. Door websites volledig te laten reageren op het toestel waarop het weergegeven wordt, krijg je een bijzonder flexibele website, optimaal te bekijken op alle toestellen. De jQuery plug-in FitVid werkt nog één van de laatste struikelblokken weg: video-embeds. Welk formaat de browser ook heeft, de video wordt automatisch naar het gewenste formaat aangepast. Dit, samen met het feit dat YouTube en Vimeo video's aanbieden in HTML5 zorgt voor een betere integratie van video's voor mobiele toestellen.