Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

iPhone Programming – The Big Nerd Ranch Guide

Geschreven door

iPhone Programming - The Big Nerd Ranch Guide

 

Het begin

Dit boek gaat verder waar de vorigen eindigden: hoe werkt Xcode en wat is de Interface Builder? Op de eerste pagina wordt meteen vermeld dat je tenminste de basis van Objective-C moet kennen en ze raden zelfs aan om “Programming in Objective-C” van Stephen Kochan eerst te lezen. Sluit perfect aan dus! In het boek leer je werken met Interface Builder, Xcode, Google Maps, Databases en krijg je tips over geheugenbeheer en optimalisaties.

Hello world

Het eerste voorbeeld is eens niet een typische “Hello World” applicatie maar een heel simpele quiz. Dit is vooral bedoeld om kennis te maken met Interface Builder en de koppeling met je code. Iedere stap uit de voorbeelden is duidelijk omschreven en waar nodig vermeldt het boek waar je extra aandacht aan moet besteden.

Bouwstenen

In het boek worden er enkele kleine applicaties gemaakt die steeds verder worden uitgebreid. Ik vond het gemakkelijk om voor iedere nieuwe oefening een kopie te maken van mijn vorige applicatie. Zo had ik steeds een back-up achter de hand voor als er iets fout ging en kon ik altijd terug naar een eerdere, simpelere versie. Mocht je echt vastzitten dan is het steeds mogelijk om alle voorbeelden te downloaden vanaf de site van The Big Nerd Ranch. 
Op het einde van ieder hoofdstuk zijn er nog enkele “challenges”. Dit zijn vaak zeer moeilijke oefeningen die iets verder gaan dan wat je in het hoofdstuk geleerd hebt.

Conclusie

Naar mijn ervaring volgden de hoofdstukken elkaar mooi op en werden ongeveer alle aspecten van iPhone development behandeld. Vanaf het aanmelden bij Apple tot het publiceren van een applicatie. Na iedere oefening komt er vaak een nog interessantere oefening waardoor je al snel een hele avond bezig bent met “studeren”. Geen simpel boek voor beginners maar wel verplichte kost voor iedereen die met iPhone development wil beginnen.

Kleine waarschuwing: iOS en Xcode vernieuwen zo vaak, dat sommige voorbeelden uit het boek niet meer werken. Met behulp van de Apple documentatie is het mij echter altijd gelukt om dit snel in orde te krijgen.