Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

Nieuwe site, wat met de pagina's van mijn oude site in Google?

Geschreven door

In het overzicht hieronder kan je de 3 punten terugvinden die ik persoonlijk zou aanraden aan iedereen die net voor de verhuis van een website staat, even een overzicht:

  • Probeer zoveel mogelijk de oude url structuur te bewaren
    Om zoveel mogelijk te profiteren van de ranking die je oude site heeft opgebouwd doe je er goed aan (als het enigszins mogelijk is) om de url structuur van de oude site te behouden wanneer die goed was. Als bijvoorbeeld Inventis.be vernieuwd zal worden houden we best http://www.inventis.be/diensten/e-mail-marketing/ als url voor onze e-mail marketing pagina. Zo profiteert de nieuwe pagina van de ranking die de oude pagina doorheen de tijd heeft opgebouwd. Wanneer de oude url structuur te wensen over laat bijvoorbeeld www.inventis.be?pageid=12&dienst=2, kan je best op dit moment de knoop doorhakken en voor een geoptimaliseerde url structuur opteren en het volgende puntje toepassen.
  • Gebruik een 301 redirect waar mogelijk
    Indien de pagina’s in je nieuwe site zich niet meer op dezelfde url bevinden als bij de oude site is het aan te raden om waar mogelijke de oude url’s te redirecten naar de nieuwe url’s met een 301 Moved Permanently status. Wanneer bijvoorbeeld de pagina over e-mail marketing zich op de oude site bevindt op www.inventis.be?pageid=12&dienst=2 dan kan je deze url best met een 301 status redirecten naar http://www.inventis.be/diensten/e-mail-marketing/ , op deze manier vertel je aan de zoekmachines dat de oude pagina definitief verhuisd is naar een nieuwe url. Google zal de oude url dan uit zijn index verwijderen en vervangen door de nieuwe. Op deze manier verlies je zo weinig mogelijk van je ranking in Google. In de overgangsperiode worden bezoekers die via een oude url in Google op je website komen keurig zonder het zelf te merken naar de juiste pagina op je nieuwe site doorverwezen.
  • Zorg voor een goede 404 error afhandeling
    Indien er in je oude site pagina’s voorkwamen die niet meer bestaan in de nieuwe site of die om een bepaalde reden niet te redirecten zijn via een 301 status zorg je best voor een correcte 404 Not Found error. Een 404 Not Found status laat zoekmachines en je bezoekers weten dat deze pagina niet meer bestaat. Google zal deze pagina’s na enige tijd automatisch uit zijn index verwijderen.

Conclusie:

Wanneer er een grondige restyling of redesign van een website wordt gedaan houd je best rekening met de zoekmachines bij het online zetten van je nieuwe site. Door zoekmachines zo goed mogelijk te helpen om je nieuwe site te indexeren beperk je de negatieve gevolgen op de ranking van je site in Google en andere zoekmachines. Zo beperk je het verlies aan ranking in Google tot een minimum en geniet je maximaal van de seo inspanningen die je reeds leverde voor je oude site.