Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

Ontdek hoe goede SEO 165.000 euro extra omzet genereerde voor een webshop

Geschreven door

De cijfers

Onderstaande grafiek toont de cijfers van Blabloom.com, een webshop die baby- en kinderproducten verkoopt, die enkel door Google / Organic verkeer gegenereerd werden.

SEO Blabloom

Sterke stijging

Een eerste vaststelling is de voortdurende stijgende grafiek, de SEO inspanningen lonen dus duidelijk en het einde is nog niet in zicht! SEO inspanningen die je vandaag doet, renderen mogelijk nog jaren lang. De resultaten van november 2015 (28.000 euro omzet via SEO) zijn niet het resultaat van het werk in november maar het resultaat van het werk van april 2014 tot november 2015.

Als we november 2014 vergelijken met november 2015 worden de resultaten en vooruitgang nog duidelijker zichtbaar:

SEO Blabloom212% meer bezoekers via zoekmachines en maar liefst 423% extra opbrengst. Deze cijfers bewijzen dat actief bezig zijn met scoren in Google echt wel de moeite waard is.

Iedere “Gratis” bezoeker is 1,48 euro waard

Zoekmachines (hoofdzakelijk Google) brachten 112.141 bezoekers naar Blabloom.com en deze bezoekers zorgden voor 165.838,82 euro omzet. Iedere bezoeker die via een zoekmachine komt is op dit moment dus potentiëel bijna 1,5 euro waard m.a.w. hoe meer bezoekers via Google hoe liever!

Hoe hebben we dit bereikt?

Bovenstaande resultaten komen helaas niet vanzelf. Door onderstaande zaken voortdurend toe te passen hebben we de resultaten bekomen.

Technische SEO

Tijdens de bouw van de website werd er propere code gebruikt en gelet op het juist gebruik van meta-tags, html-tags en over het algemeen goed gestructureerde html-code. Voor de productpagina’s hebben we gebruik gemaakt van rich snippets, dat zijn bepaalde gegevens die gestructureerd voor Google worden weergegeven zodat deze data in de zoekresultaten getoond kan worden. Zo zie je dat op de afbeelding hier beneden de beoordelingen, de prijs en de voorraadstatus duidelijk weergegeven worden in de zoekresultaten.

Maar staar je niet blind op technische SEO, onderstaande items zijn naar onze ervaring veel belangrijker.

Keyword research

Het is belangrijk om op de juiste keywords te mikken maar staar je niet blind op top keywords. Wij mikken voor Blabloom niet op "webshop kinderen" of "kinderkleding online kopen" maar richten ons vooral op longtail keywords. Als je meer wil leren over keyword research raad ik je aan om dit artikel te lezen.

We hebben voor Blabloom geen ellenlange lijsten van keywords opgesteld maar wel met keywords in het achterhoofd teksten beginnen te schrijven, veel teksten! En wanneer je teksten schrijft komen er vanzelf tal van keywords aan bod.

Als je eenmaal begint te scoren, kan je de keywords waarmee je gevonden wordt uitdiepen.

Volg dan deze stappen om meer bezoekers naar je website te leiden:

 1. Registreer je website bij Google Webmaster Tools en log in
 2. Kies voor ‘Zoekverkeer’ en vervolgens voor ‘Zoekopdrachten’
 3. Bekijk de lijst van zoekwoorden waarmee je website scoort
 4. Kopieer deze zoekwoorden één voor één en plak deze in Google
 5. Scroll tot onderaan de pagina
 6. Bekijk ‘Zoekopdracht gerelateerd aan ...
  Het gaat hier meestal om ‘Long tail keywords’
  Je kan met deze zoekwoorden veel hoger scoren in Google dan de zoekwoorden die slechts uit 1 of 2 woorden bestaan
 7. Gebruik deze ‘long tail keywords’ vervolgens op verschillende pagina’s of blogposts doorheen je website
 8. Evalueer maandelijks met welke zoekwoorden je gevonden wordt en herhaal deze stappen

Unieke content aanbieden

Meer dan 2500 producten van unieke tekst voorzien is niet gemakkelijk maar het loont wel. Als iedere website de standaard tekst van de producten gebruikt gaat Google dit zien als duplicate content en zoveel mogelijk kopieën van het origineel uit de zoekresultaten filteren. Wij hebben gezorgd voor unieke inhoud met een meerwaarde om zo goed te scoren.

Neem bv. https://www.blabloom.com/nl/producten/pure-kids-bamboe-kinderservies-setje-bij/2629/ , daar kan je zien dat we samen met de unieke producttekst en de reviews van gebruikers unieke inhoud met een meerwaarde hebben gecreëerd, Google is daar dol op!

Goede content aanbieden

Unieke content aanbieden is stap 1, goede content aanbieden is stap 2. Het heeft geen zin om snel snel wat teksten op je website te zetten. Zorg er voor dat je een meerwaarde voor je bezoekers creëert!

Is het toeval dat Blabloom hoog scoort op de term “potjestraining”?

Als je het artikel op https://www.blabloom.com/nl/blog/algemeen/alles-wat-je-moet-weten-over-potjestraining/100/ leest kan je zien dat de medewerkers van Blabloom de tijd hebben genomen om degelijke informatie uit te schrijven waar iemand die zoekt op “potjestraining” iets aan heeft. Google geeft graag een zo goed mogelijk resultaat weer bij een zoekopdracht, probeer dan ook het beste artikel te zijn!

Bloggen of artikels schrijven loont, er wordt ook niet voor niets het volgende gezegd:

"blogs are hard-working SEO machines"

Ieder blog artikel kan zorgen voor extra bezoekers via zoekmachines, maanden of zelfs jaren lang.

Wist je trouwens dat Google houdt van lange artikels? De gemiddelde lengte van een pagina die als eerste rankt in Google is minstens 2000 woorden lang! Zie onderstaande grafiek:

zie http://blog.serpiq.com/how-important-is-content-length-why-data-driven-seo-trumps-guru-opinions/ voor meer info.

Content op categorie pagina's

De categorieoverzichten zijn bij webshops zeer belangrijke pagina's, categorieën in een webshop zijn vaak topkeywords. Voorzie deze pagina's dan ook van inhoud. Zo voorzien we bij Blabloom onze belangrijkste categorieën van een introductietekst. Een kleine moeite maar die kleine inspanning wordt gewaardeerd door Google!

SEO Blabloom

Linkbuilding

Linkbuilding is nog altijd een belangrijk onderdeel van SEO, de regel is simpel: hoe meer goede links naar je website hoe groter de kans op een goede ranking in zoekmachines.

Voor Blabloom doen we dan ook actief aan linkbuilding door bv. leveranciers een link naar ons als verdeler te plaatsen of door aan organisatoren van beurzen waaraan we deelnemen te vragen om een tekstlink naar ons te laten plaatsen. Alle kleine beetjes helpen!

Link per link bouwen aan een goede ranking en zoals altijd, wordt degene die harder werkt dan zijn concurrenten meestal beloond.

Waarde geven en links krijgen

Linkbuilding moet niet altijd een actieve bezigheid zijn. Wanneer je iemand maar genoeg waarde geeft komen de links vanzelf.

Bij Blabloom maken we gebruik van het concept “testouders”, testouders krijgen gratis een product toegestuurd en mogen dit houden in ruil voor hun advies. Alle testouders zijn hier dolenthousiast over en sommige testers die over een blog beschikken schrijven spontaan een verslag op hun blog met de nodige links als mooi extraatje. Zie http://www.kristofenkim.be/4/getest-baby-mirror-van-besafe-voor-blabloom/ als voorbeeld, deze content en links zijn goud waard!

Interne linkbuilding

Ook binnen je eigen website is linkbuilding belangrijk, denk goed na over de links die je legt. Zo kan je best in een blogpost links leggen naar de producten of productcategorieën die je bespreekt. Die links zijn niet alleen handig voor je bezoekers maar ook voor zoekmachines. 
Wel belangrijk: overdrijf hier niet in, kies de belangrijke termen er uit en zorg dat het voor je bezoekers een meerwaarde heeft. Het heeft geen zin om in 1 tekst met 200 woorden 30 interne links te verwerken. Overdaad schaadt!

Getuigenissen van klanten

Zelf goede informatie schrijven over je producten is stap 1, je klanten informatie laten schrijven is stap 2. Alles wat klanten schrijven is unieke content en helpt de informatie op je website verbeteren.

Het product Cheeky Wipes Kit Maxi met Katoenen doekjes heeft bijvoorbeeld 18 reviews, dat zijn stuk voor stuk unieke teksten die niet alleen bezoekers kunnen overtuigen maar ook naar zoekmachine optimalisatie toe hun waarden hebben.

seo Blabloom 

Actief zijn op Social media

De social media (Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, ...) zijn een belangrijk deel geworden van het internet, zo belangrijk zelfs dat zoekmachines er niet om heen kunnen. Social media maken volgens Moz.com wel degelijk deel uit van de ranking factors waarmee Google rekening houdt. 

Blabloom bouwt iedere dag aan zijn aanwezigheid op social media, maar ook hier weer is SEO niet de drijfveer om dat te doen maar wel de gebruikers. Maar het is wel mooi meegenomen dat wanneer je content gedeeld wordt op social media dit bijdraagt aan je ranking in Google.

Conclusie

We hebben geen duistere trucjes toegepast, maar hard gewerkt, zoekmachine optimalisatie kan serieus wat geld opleveren wanneer het goed gedaan wordt! De organische zoekresultaten van Google leveren “gratis” verkeer dat omgezet kan worden in klanten. Werk er hard voor en word beloond!

Meer weten over SEO, lees dan zeker ons gratis e-book over SEO!

PS. deze SEO tactieken werken niet alleen voor webshops, iedere website heeft er baat bij om aan SEO te doen.

PPS. Wil je leren hoe je met een goede website meer omzet of leads kan genereren? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en we sturen je wekelijkst onze beste tips toe. Schrijf je hier in.