Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

PHP Benelux Conference 2011 - Het verslag

Geschreven door

PHPBenelux Conference 2011

Tutorials

Zoals tegenwoordig vaker het geval is wordt de eigenlijke conference voorafgegaan door een aantal tutorial tracks. Deze tutorials verschillen van gewone talks in het opzicht dat ze langer duren en meer hands-on zijn dan een gewone presentatie. Ideaal dus om bij te leren. Ik koos voor de Real world Quality Assurance track terwijl Kim zijn gading vond bij de Caching and tuning fun for high scalability track. Voor ons beiden vielen de presentaties reuze mee, alleen vond ik het persoonlijk jammer dat er maar een halve dag was vrijgemaakt terwijl QA een onderwerp is wat je niet op een halve dag gezien krijgt. Mijn tip naar volgend jaar is iets specifieker te zijn (QA is een te breed gebied) of een hele dag tutorials te voorzien.

Conference Dag 1

Terwijl Kim en ik aandachtig aan het luisteren waren bij de tutorial sessions waren Stijn en Tom druk bezig met de conference visitors te ontvangen. Vrijdagnamiddag begon de eigenlijke conference en dat is waar het meeste volk op af komt. De hele conference was ingedeeld in drie tracks, dus telkens moest je een keuze maken uit 3 onderwerpen die je wou zien. Niet altijd even gemakkelijk maar aangezien we als Inventis goed vertegenwoordigd waren zijn we er toch in geslaagd om bij de voor ons interessante presentaties aanwezig te zijn. De conference werd leven ingeblazen door Ivo Jansch en Lorna Mitchell die in de keynote tips gaven over hoe je op 27 manieren een betere developer kan worden. Een keynote is geen keynote zonder wat humor en dat was natuurlijk meer dan aanwezig. Verder deden we op dag 1 heel wat kennis op over Geolocation en maps in PHP, project deployment, technical debt, software management tools en de werking van Zend_Cloud. De conference dag werd afgesloten met een presentatie over het cloud platform van Microsoft: Azure. De reacties waren gemengd in het publiek maar je kan niet ontkennen dat Microsoft een meer open koers is gaan varen de voorbije jaren. Een evolutie die we alleen maar kunnen toejuichen. Als iedereen nu nog eens van zijn vooroordelen zou afraken konden we weer met z'n allen voorwaarts.

Conference Social

Na afloop van de presentaties was er de mogelijkheid om een balletje te gooien. Dit kon zowel op de bowlingbanen van de venue of virtueel op de Xbox Kinect die Microsoft had meegebracht. Samen met de pintjes die gesponsord werden door Github was er de nodige ruimte om te relaxen en een babbeltje te slaan met de medebezoekers. Al snel was duidelijk dat PHPBenelux ver buiten de landsgrenzen mensen aantrekt en kwam je aan de praat met mensen uit alle hoeken van de wereld. Het was dan ook socializen tot in de vroege uurtjes!

Conference Dag 2

Op dag 2 werden we weer met z'n allen verwacht op de conference voor nog een dag vol interessante talks en presentaties. We hadden op voorhand onze talks uitgekozen maar door de grote opkomst op de conference waren sommige zalen reeds vol voor we plaats konden nemen en waren we genoodzaakt naar een andere talk te gaan. Later bleek dit niet altijd nadelig te zijn. Zoals bijvoorbeeld bij de talk van Joshua Thijssen over SED en AWK wat nadien een heel leerrijke en interessante talk bleek te zijn. De dag werd echter gestart door Nick Belhomme die in zijn talk toelichting gaf over namespaces in PHP5.3, een zeer interessante talk waar we zeker het nut en de gevaren van namespaces in PHP door hebben leren kennen. Na een voor mij minder interessante talk over Zend Framework 2 en Varnish kwam echter het hoogtepunt van de dag in de vorm van Keith Casey die het had over Project Triage & Recovery. Hij lichtte op een zeer vlotte manier toe hoe hij als contributor van het web2project opensource project de kwaliteit van de code en de samenhang binnen het team weer op een hoog niveau kreeg nadat het project zo goed als dood was verklaard. Zeer inspirerend en leerrijk.

Afsluitende keynote

De keynote werd gegeven voor Elizabeth Naramore die sinds enkele maanden tewerkgesteld wordt als Community Development Manager bij SourceForge. In haar keynote zette ze op een vederlichte en soms hilarische manier uit hoe je het bouwen van een community kan vergelijken met het bakken van “Chocolate Chip Cookies”. Kookles voor geeks dus en het werd meer dan voldoende gesmaakt afgaande op het applaus op het einde van haar keynote.

Besluit

Al bij al genomen was deze PHPBenelux conference zeer geslaagd. De organisatie was top, de talks super en de sfeer magistraal. Ik kijk al uit naar de conference van volgend jaar. Hieronder kan je een slideshow vinden van de foto's die we genomen hebben tijdens de conference.