Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

SEO tip: vergeet het alt attribuut bij een afbeelding met een link niet!

Geschreven door

Iedereen die met zoekmachine optimalisatie bezig is weet ondertussen dat de ankertekst van een tekstlink door de zoekmachines wordt gebruikt om te analyseren waarover de pagina waar naar gelinkt wordt gaat. Wanneer er echter een afbeelding als link wordt gebruikt is er geen ankertekst. Hier speelt het alt attribuut een grote rol, het alt attribuut van de afbeelding vervangt als het ware de ankertekst en helpt zoekmachines bij het analyseren van de doelpagina.

Wanneer extra opletten?

Vaak wordt er bij een online productcatalogus waar afbeeldingen en titels gebruikt worden een link gelegd van zowel de afbeelding als de titel naar de detailpagina van het product. Zie voorbeeld hier:

Alt attribuut en seo

In bovenstaand voorbeeld kan je een typisch voorbeeld zien van een online productoverzicht. Hier zijn zowel de afbeelding van het mes als de titel voorzien van een afzonderlijke link. Niets bijzonders denk je... Wel als het alt attribuut goed gebruikt wordt is dit ook niets bijzonders, wanneer het alt attribuut foutief of helemaal niet gebruikt wordt kan dit vrij grote gevolgen hebben voor de zoekmachine optimalisatie van de site in kwestie.

Het zit namelijk zo: Algemeen wordt er aangenomen dat voor een zoekmachine, wanneer er 2 links vanop 1 pagina linken naar één en dezelde pagina, enkel de ankertekst van de eerste link van belang is. Wanneer er in dit voorbeeld het alt attribuut vergeten wordt dreigt er een link zonder omschrijvende ankertekst als eerste te staan en kunnen de zoekmachines niet goed achterhalen over wat de doelpagina precies handelt. In dit geval is het dus belangrijk om een goede omschrijvende alt attribuut te voorzien op de afbeeldingen om aan de zoekmachines te laten weten over wat de detailpagina precies handelt.

Meer lezen over het belang van attribuut en seo? Op http://www.seobook.com/link-title-attribute-vs-image-alt-tags-which-better vind je een interessant artikel over het belang van het image alt attribuut in zoekmachine optimalisatie.

EDIT: Dit artikel had eerst als titel SEO tip: vergeet de alt tag bij een afbeelding met een link niet! Maar Roel Van Gils van Anysurfer wees er op dat "alt tag" eigenlijk een verkeerd woordgebruik is en dat het alt attribuut moet zijn. Correct is correct, bij deze is het artikel aangepast en hebben we weer wat bijgeleerd.