Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

Skitch: Screenshots maken met Mac maar dan beter

Geschreven door

Skitch

Screenshots

Natuurlijk is dit hetgeen waar het vooral rond draait, je wil makkelijk en snel een screenshot nemen. Hier zijn tal van tools voor die volgens mij zelfs overbodig gemaakt worden door de ingebouwde screencapturing functies van Mac OS X. Iedere Mac OS X gebruiker kent de CMD+SHIFT+3 of CMD+SHIFT+4 shortcuts wel en de varianten daarop. Skitch biedt hetzelfde mits een iets andere interface maar bij de basis is de functionaliteit voor het nemen van screenshots identiek. Maar waar ligt de kracht van Skitch dan? Wel bij het nemen van screenshots en alles wat daarna komt.

Annotations of opmerkingen

Je hebt nu een mooie screenshot, maar je wil natuurlijk ook wat uitleg verschaffen bij het screenshot wat je genomen hebt. Met de ingebouwde screenshot functionaliteit van Mac OS X zal je moeten vertrouwen op je image editing software om tekst en instructies aan je screenshot toe te voegen. Met Skitch is dit echter naadloos verwerkt in het proces van het nemen van een screenshot.

Als je de (zelf in te stellen) keyboard shortcut van Skitch hebt ingedrukt en je screenshot hebt genomen verschijnt het Skitch venster waar je nog tal van handelingen kan doen op je screenshot. Gewone tekst, handgeschreven tekst, pijlen, rechthoeken, lijnen, etc ... toevoegen is kinderspel. Croppen, vergroten, verkleinen, etc ... is met een simpele drag handeling uit te voeren.

Opslaan of invoegen

Maar absoluut de meest productieve feature van Skitch is de drag-handle onderaan het Skitch scherm. In plaats van je screenshot op te slaan op je desktop of ergens diep in je home map moet je enkel de drag-handle verslepen naar de applicatie of plaats waar je screenshot naartoe moet en klaar. Wil je het screenshot in een mail plaatsen? Dan sleep je de handle naar de Mail app in je Dock of rechtstreeks in een mail die je aan het schrijven bent. Onmiddellijk in Word of Pages droppen? Geen probleem. Op je desktop opslaan? Gewoon naar je desktop slepen en klaar. Zelfs rechtstreeks in een chatvenster van Adium droppen gaat. Makkelijker kan het niet en het werkt naadloos!

Ik hoor de meesten onder jullie nu wel al zeggen, wat als ik het screenshot in een mail wil zetten maar later opnieuw wil opvragen of opnieuw wil doorsturen? Moet ik dan niet het hele screenshot met alle aanwijzingen opnieuw maken? Wel ... nee. Daarvoor heb je de history feature van Skitch. Elk screenshot wat je neemt wordt in de Skitch history opgeslagen en kan je later opnieuw openen. Je kan de aanwijzingen die je gemaakt hebt zelfs nog wijzigen en de screenshot opnieuw verslepen naar waar je wil. De video hieronder demonstreert dit.

Skitch.com, flickr, FTP, ...

Maar wat als ik het screenshot nu online op een forum of weblog wil plaatsen? Dan moet je nog steeds opslaan op je desktop, FTP client of admin paneel openen, screenshot uploaden en invoegen. Nog altijd vrij omslachtig al zeg ik het zelf. Maar zelfs hier biedt Skitch een oplossing namelijk Skitch.com, hun eigen image hosting dienst. Met één enkele klik in het Skitch venster upload je het screenshot naar de Skitch.com website waar je een hotlink url kan vinden om je image eender waar te plaatsen. En als we dan toch een klein negatief puntje mogen aanhalen, het zou super handig zijn als de weblink automatisch naar je clipboard werd gekopieerd, voorlopig moet je echter nog via de link in Skitch naar hun website surfen om daar de link te verkrijgen, klein minpuntje wat zeker bij toekomstige updates zal weggewerkt worden.

Maar nog steeds is het niet gedaan (yea I know, I'm almost full of it). Wil je niet uploaden naar Skitch.com? Dan stel je toch gewoon een (S)FTP of WebDAV server, je Flickr.com of MobileMe account in en upload je met 1 klik naar deze diensten.

Nog niet overtuigd? See for yourself

Conclusie

Skitch is zonder meer een juweel van een applicatie. Absoluut niet te opvallend aanwezig, met 1 enkele toetsenbord snelkoppeling op te roepen en binnen een paar klikken kan je weer verder waar je achtergebleven was. Klik, klik, klik, klaar. Meer is het niet. Ik kan absoluut niet meer zonder! En waarschijnlijk ook meer dan het vermelden waard maar de Skitch app en Skitch.com zijn voorlopig volledig gratis, downloaden die handel dus!