Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

Start to Run marathon style!

Geschreven door

Start to run marathon style

Van start gaan…

Toen Jente en ik in september het idee kregen om een marathon te lopen was het voor ons duidelijk dat we nooit professionele lopers zouden worden. Daarom kozen we niet de eerste de beste marathon uit om aan deel te nemen maar meteen eentje die beschouwd wordt als een unieke marathonervaring, namelijk de Midnight Sun Marathon in een van de meest noordelijke steden van Europa. Toen we peilden naar de interesse bij onze teamleden hadden we nooit verwacht dat maar liefst 11 andere personen van het Inventis team deze uitdaging ook zagen zitten. 

Om het geheel professioneel te begeleiden, hebben we meteen een coach, Jan Troch, onder de arm genomen. Hij stelt iedere maand de nieuwe loopschema’s op waar de Inventis runners zich aan moeten houden en zorgt ervoor dat ieders vorderingen goed opgevolgd worden. 

Sinds we de uitdaging aangegaan zijn, is het de bedoeling dat alle lopers tot driemaal per week gaan lopen. De ene week komt dit al wat beter uit dan de andere, maar de goede opvolging van onze coach zorgt ervoor dat we steeds feedback krijgen op onze prestaties. 

Voordelen van het lopen

Een van de voordelen die de trainingen natuurlijk met zich meebrengen, is een betere conditie. Gedurende de werkdag krijgen de Inventisteamleden niet veel lichaamsbeweging omdat ze zo’n 8 uur per dag achter het computerscherm doorbrengen. Een zittend beroep brengt allerlei kwaaltjes met zich mee, zoals rug- nek of schouderklachten. Door regelmatig te bewegen kan je dit voor een deel voorkomen. Niemand van het Inventisteam zal daarom ook ontkennen dat hij of zij zich al na enkele weken gezonder en fitter heeft gevoeld.

Daarnaast is het schitterend om ook na de uren tijd door te brengen met het team, samen lopen, samen trainen, samen afzien, samen iets opbouwen en hopelijk samen een doel bereiken. Hoe je draait of keert schept dit een goede teamgeest met als kers op de taart de finishlijn in het Noorse Tromsø.

Nadelen van het lopen

Helaas zijn er aan het lopen ook verschillende nadelen verbonden. Het grootste nadeel van lopen zijn natuurlijk de blessures die er het gevolg van kunnen zijn. Meer dan de helft van de Inventis Runners heeft ondertussen al een blessure gehad. Zo heb ik zelf een ernstige kwetsuur aan mijn rechterknie gehad en was nadien mijn linkerknie aan de beurt. Zo’n zaken horen er nu eenmaal bij, je lichaam moet gewoon wennen aan een andere manier van leven, meer beweging na al die jaren stilzitten.

Jezelf motiveren

Het spreekt voor zich dat je, als je aan het trainen bent voor een marathon, niet altijd evenveel zin hebt om te lopen. Soms zitten de omstandigheden niet mee of wordt het lopen een beetje eentonig, een andere keer moet je dan weer door de gietende regen kilometer na kilometer afleggen. Naarmate de marathon dichterbij komt, worden de duurlopen ook steeds langer. Maar hoe kan je er dan voor jezelf voor zorgen dat je gemotiveerd blijft? 

Veel Inventislopers vinden het leuk om met muziek te lopen als ze alleen een tocht ondernemen. Maar voor velen is het lopen in groep een nog betere motivatie. Op geregelde tijdstippen gaan de lopers van Inventis samen lopen, zeker op vrijdag wanneer de langste duurloop van de week op het programma staat. In groep lopen is namelijk gezelliger, het geeft je de kans bij te kletsen en elkaar te motiveren.

Om het lopen in groep vlotter te kunnen organiseren maakten enkele leden van het Inventisteam twitrun.com. Op deze website kan je als Tweep aangeven wanneer je gaat lopen en kunnen andere personen met een Twitter account zich bij jouw groep voegen, dit om het lopen in groep nog meer te stimuleren.

Extra stimulans nodig om te lopen?

Het doel, op 25 juni 10 kilometer, een halve marathon of een marathon moeten afleggen, is de ultieme stimulans om het lopen zo lang vol te houden maar alle beetjes helpen, ook Inventis probeert als bedrijf zijn duit in het zakje te doen om de lopers te blijven stimuleren. Niet alleen door de deelname aan de marathon te organiseren, te begeleiden en loopkleding te voorzien maar ook door de lopers te blijven motiveren. Zo hebben we alle lopers een assortiment sportvoeding van Isostar cadeau gedaan, wat ze zeker kunnen gebruiken ter voorbereiding op de marathon.

Ga jij geregeld lopen? Waar en hoe lang loop je? Hoe houd je jezelf gemotiveerd?