Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

Waarom webdesign geen printdesign is

Geschreven door

Waarom webdesign geen printdesign is
 

Het gebruik van fonts

In het gebruik van fonts zijn webdesigners heel wat beperkter dan printdesigners. Zo is het dat een webdesigner rekening moet houden met de fonts die de bezoeker van de website op zijn computer heeft staan, terwijl een printdesigner de totale vrijheid heeft.

Al bestaan er hedendaags al heel wat font replacement tools voor het web, toch zijn ze nog niet optimaal geschikt om volledige teksten om te zetten. Denk dan aan laadtijd, selecteerbaarheid, zoekmachine optimalisatie, enz.

De Inventis webdesigners kiezen daarom voor websafe fonts. Dat zijn fonts die standaard op elke computer staan en dus uiteraard ook zichtbaar zijn. Voor titelhoofden en/of kleine elementen kan er uiteraard een uitzondering gemaakt worden d.m.v. font replacement tools zoals Cufon en SIFR. Een volledige lijst met websafe fonts kan je op de volgende link vinden: Websafe fonts

Trop is teveel

Als je enkele magazines ter hand neemt en er eens door bladert ga je merken dat er gebruik kan worden gemaakt van een breed scala aan fonts. We storen ons hier niet aan terwijl we dat wel doen als we op een website belanden die niet consistent is met het gebruik van fonts of overladen is met verschillende types.

De reden hiervoor is dat, wanneer we ons op het internet bevinden, we doelgerichter te werk gaan. We overlopen niet alles maar scannen de website en lezen wat interessant is voor ons. Een grote diversiteit aan fonts kan storend werken bij het eerder vermelde “scannend gedrag”. Ook hebben websites veelal een bepaald thema terwijl magazines van het ene onderwerp naar het andere kunnen springen wat het gebruik van verschillende fonts logisch maakt.

Justified tekst

In drukwerk wordt er gretig gebruik gemaakt van justified tekst om de kolomstructuren beter op te laten vallen. De reden dat we ons niet zo storen aan justified tekst bij de papieren variant is dat de dots per inch veel hoger ligt dan mogelijk op ons scherm, de letters zijn vloeiender leesbaar en men gaat zich minder snel storen aan de spatiëring tussenin. Ook jezelf van regel vergissen bij een regeleinde is moeilijker bij de papieren variant omdat de textuur van het papier ons enige oriëntatie geeft.

Ook het verhaal van de scanbaarheid komt terug bij justified tekst, de gaten die gevormd worden in smallere kolommen vertragen het zoekproces en dan spreken we van een slechte gebruiksvriendelijkheid.

 

Misschien is het je al opgevallen dat dit hoofdstuk een stuk minder goed leesbaar is dan de overige die je in deze blogpost vindt. We hebben voor deze gelegenheid de tekst “justified” geplaatst.

Het wordt zelf gecompliceerder als we de tekst op justified zetten in een smaller blokelement, welke toch wel vaker aanwezig zijn op websites.

Kleuren & texturen

Ons computerscherm mag dan wel de mogelijkheid hebben om 32 miljoen kleuren weer te geven, toch zijn er externe variabelen die een designer in het achterhoofd moet houden.

Niet alle gebruikers hebben een scherm van dezelfde kwaliteit. Het een is wat helderder dan het ander, persoon x gebruikt een Mac en persoon y gebruikt een Windows computer. Men kan natuurlijk altijd beroep doen op websafe kleuren, dat zijn 216 kleuren die als “veilig” worden beschouwd. Dit wilt zeggen dat deze kleuren op eender welke monitor of operating system weergegeven kunnen worden zonder de zogenaamde dithering. Uiteraard zijn 216 kleuren niet bepaald genoeg om een kwalitatief en uniek eindproduct neer te zetten.

Een ander belangrijk punt is textuur. Textuur kan een andere dimensie geven aan de boodschap die men wilt verspreiden. Een webdesigner heeft uiteraard geen toegang tot dit gebied maar kan grafisch uiteraard wel wat proberen te manipuleren. Het fysieke contact met de textuur van een website gaat altijd resulteren in het gevoel dat je krijgt wanneer je eens wrijft over deze blogpost, terwijl dat in print design bijvoorbeeld een mat/ruw materiaal of net een glossy/glad materiaal kan zijn.

We moeten dus begrijpen dat print van wat voordelen geniet op gebied van kleur en textuur.

Resolutie

Zoals al eerder aangegeven ligt de dpi (dots per inch) dat mogelijk is op een papieren medium veel hoger dan de maximum dpi van een computerscherm. Een computerscherm is gelimiteerd tot 72 dpi omwille van de pixelgrootte.

Een printdesigner houdt rekening met de afmetingen van zijn document, een webdesigner met de resolutie van zijn doelpubliek. Aangezien een groot aantal gebruikers op het internet nog een resolutie van 1024x768 hanteren, bouwen de Inventis webdesigners hun templates met een maximumbreedte van 960 pixels. Zo kan 99% van de gebruikers surfen zonder het ongemak van een horizontale scrollbar. De marge van 64 pixels is er om de breedte van scrollbars te compenseren en wat ruimte te laten voor de achtergrond. Denk er dus aan, een webdesigner denkt in pixels, een printdesigner in centimeters.

Navigatie

Er is heel wat verschil in navigatie tussen beide media. Een papieren medium kunnen we fysiek hanteren en is navigeerbaar door middel van het omslaan van pagina’s. Op een website gaat het anders in z’n werk, namelijk met links.

De navigatie van het papieren medium is steeds hetzelfde, terwijl navigeren door middel van links op zeer verschillende manieren kan. Omwille van die reden gaat een webdesigner zijn content op een heel andere manier schikken dan een printdesigner. Een consistente plaatsing en opmaak van buttons & tekstlinks zijn elementen die bijdragen tot een beter navigeerbare website.

Conclusie

Dat een webdesigner niet altijd even vrij is als een printdesigner, dat is vrij duidelijk. Het is dan ook logisch dat beide een totaal andere aanpak vereisen. Het ene medium kan dynamisch ingezet worden terwijl het andere statisch blijft eens het in productie gaat.

Voor je jezelf als printdesigner waagt aan webdesign, raden we je aan wat research te doen naar de mogelijkheden en naar usability, een van de belangrijkste aspecten in webdesign. De laatste tips die we jullie meegeven: harde schaduwen zien er beter uit bij drukwerk dan op je computerscherm en webdesignen doe je niet in Illustrator of Indesign, maar in Photoshop of Fireworks.

Heb je zelf nog een leuke aanvulling voor deze blogpost? Laat het ons zeker weten door een reactie na te laten.