Uw browser is sterk verouderd. Upgrade je browser voor een betere gebruikers ervaring en veiligheid.

Artikels

Wat is een goede domeinnaam?

Geschreven door

Iedere dag worden er nieuwe domeinnamen geregistreerd, het wordt daarom ook met de dag moeilijker om een geschikte domeinnaam te vinden aangezien massa's domeinnamen reeds bezet zijn. Vooral een goede .com domeinnaam vinden is tegenwoordig een echte uitdaging geworden. Gelukkig valt het voor .be extensies beter mee.

Een goede domeinnaam...

 • is herkenbaar
  Een goed gekozen domeinnaam is herkenbaar voor de meeste bezoekers en heeft een duidelijke betekenis. bvb www.slagerijpiet.be vs. www.pietsvleeswinkeltje.be
 • heeft een goede extensie
  De keuze van de extensie kan je best bepalen aan de hand van je doelpubliek. Wanneer je onderneming enkel actief is in België is een .be de beste keuze. Is je website gericht op een internationaal publiek is een .com of een .net extensie geschikter dankzij hun internationale uitstraling.
 • is niet te lang
  Het is belangrijk om een domeinnaam kort en krachtig te houden, des te langer een domeinnaam des te hoger de kans op schrijffouten. bvb www.slagerpiet.be vs www.fijnevleeswarenpietbvba.be
 • is gemakkelijk te spellen
  Geef je potentiële bezoekers zo weinig mogelijk de kans om fouten te schrijven, kies een eenvoudige domeinnaam die eenvoudig zonder fouten te schrijven is.
 • beschrijft de inhoud van de site
  De ideale domeinnaam vertelt een bezoeker al iets over de inhoud, bij het lezen van www.slagerpiet.be verwacht je een website van een slager en niet van een bloemist.
 • bevat belangrijke keywords
  Scoren in Google is belangrijk, een goed gekozen domeinnaam kan hierbij helpen. www.slagerijpiet.be zal gemakkelijker hoog scoren in Google op de zoekterm "slagerij Piet" dan bvb www.piet.be
 • is gemakkelijk te onthouden
  Een goede domeinnaam blijft gemakkelijk hangen in het geheugen van je doelpubliek, dit is belangrijk voor terugkerende bezoekers en voor offline reclame, vaak lees je een url in een reclameboodschap wanneer je niet over internet beschikt, als deze domeinnaam gemakkelijk te onthouden is, is de kans groter dat je deze site nog gaat bezoeken wanneer je wel achter de computer zit.
 • bevat indien mogelijk geen koppeltekens
  www.slagerijpiet.be geeft minder kans op typfouten dan www.slagerij-piet.be, mensen hebben niet de gewoonte om overal koppeltekens tussen te plaatsen, een domeinnaam zonder koppeltekens is dus aan te raden.
 • bevat best geen cijfers
  Het is niet aan te raden om een domeinnaam te gebruiken als www.sl8erpiet.be, dit kan enkel voor verwarring en onbegrip zorgen.

Is het nuttig om meerdere domeinnamen te registreren?

Een website kan bereikbaar zijn via meerdere domeinnamen, je dient er wel voor te zorgen dat 1 domeinnaam het "hoofddomein" is waarnaar de andere domeinnamen verwijzen, dit om duplicate content te vermijden. (Duplicate content komt voor wanneer 1 pagina bereikbaar is via meerdere url's, zoekmachines vinden dit een verkwisting aan resources en zullen maar 1 pagina indexeren). Wanneer is het aan te raden om meerdere domeinnamen te registeren?

 • Uw bedrijf is in meerdere landen actief
  Wanneer je bedrijf beslist om nieuwe geografische markten aan te boren, is het aan te raden om een domeinnaam met de locale extensie van het bewuste land aan te kopen.
 • Er zijn schrijffouten mogelijk
  Als de kans op schrijffouten reëel is, is het aan te raden om enkele varianten van je domeinnaam te registreren. Zo hebben wij zelf naast inventis.be ook inventus.be geregistreerd en terecht zo blijkt, een aantal mensen hoort inventus in plaats van inventis wanneer we ons voorstellen.
 • Taalafhankelijke domeinnaam
  Als je domeinnaam een taalspecifiek keyword bevat en je doelpubliek is meertalig, dan is het aan te raden om meerdere domeinnamen te registreren. Zo kan schoenenvanbommel.be ook chaussuresvanbommel.be registreren, wanneer zijn site ook in het Frans beschikbaar is.

Het eindeloos registreren van domeinnamen voor 1 website heeft echter weinig tot geen meerwaarde, toevallige type-in traffic (mensen die toevallig jouw domeinnaam intypen omdat ze een website zoeken) van domeinnamen is in de meeste gevallen te verwaarlozen, de meeste bezoekers vinden een website via een zoekmachine. Het is dus bvb niet nuttig om www.slagerpiet.be, worstenpiet.be, vleeswarenpiet.be charcuteriepiet.be... te registreren.

Zelf op zoek naar een geschikte domeinnaam? Kijk hier of je domeinnaam beschikbaar is.